Den lyckligaste dagen i Linnea Skogs liv

Jussivinnare. Linnea Skog fick en Jussi för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Selma Vilhunens Den lilla sparven. Bild: Markku Ulander

Vilken integritet och vilken lyskraft, skriver HBL:s filmkritiker Krister Uggeldahl om Linnea Skog som triumferade på Jussigalan på fredagkvällen.

Smaka på rubriken, en travesti på kvällens stora vinnare, Juho Kuosmanens Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv. Men minst lika glad blev man över Linnea Skog – Varpu i Den lilla sparven – som sina unga år till trots gick hem med en statyett i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.

Inte bara kom tacktalet direkt ur hjärtat, i filmen av Selma Vilhunen drar fröken Skog (ja, skådespelaren Frank Skog är hennes pappa) till med rollprestation som överträffar det mesta. Vilken integritet och vilken lyskraft, det är stort i det lilla formatet.

Även i övrigt var årets Jussigala i fräschare laget – åtminstone vad prispolitiken beträffar. Huvudrollsvinnaren Jarkko Lahti och Oona Airola (bästa kvinnliga biroll), kärleksparet i "Olli Mäki", är båda nykomlingar i filmsammanhang och även om regissören Juho Kuosmanen har uppmärksammats för sina kortfilmer är det här Kokkola-sonens första långfilm.

Och se, för första gången på åratal – okej, Klaus Härö och Fäktaren undantaget – finns det inte ett ont ord att säga om vinnarfilmen. Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv, som inledde sitt segertåg i Cannes och som därmed utmanar talesättet att ingen är profet i sitt eget land, är och förblir en pärla.

Annars då? Ja, filmen må vara den mest kommersiella av discipliner men det oaktat frågar man sig om inte Rundradion är galans rätta hem. Nu blev det lite väl mycket sponsorstuk, med hälsningar till den finländska biografjätten.

Och som tv-produktion var ju årets Jussigala inte mycket att hänga i julgranen. Där exempelvis svenskarna – med en hemmamarknad som intressant nog kommersiellt bleknar i jämförelse – lyckas med konststycket att år efter år producera en s-h-o-w som heter duga körde MTV3 med släckta lyktor och firmafest-look.

Kul parentes, sett ur pennfajtarhåll: där Pekko Pesonen, manusförfattaren bakom Talvivaara-filmen Jätten lyfte fram den undersökande journalistiken gick Betong-Jussi-statyetten – för ett långt och värdefullt värv inom den inhemska filmen – i år till pensionerade HS-kritikern Helena Ylänen. Rackarns.

Krister Uggeldahl

Galans stora vinnare: Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv belönades med Jussistatyetten för bästa film. Filmen fick pris i åtta av de femton kategorierna på Jussigalan och dess regissör Juho Kuosmanen tog emot Jussistatyetten för bästa regi.

Flest nomineringar: Förutom Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv var också Selma Vilhunens Den lilla sparven nominerad i hela tio kategorier

Bästa kvinnliga huvudroll: Linnea Skog (Den lilla sparven)

Bästa manliga huvudroll: Jarkko Lahti (Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv)

Bästa kvinnliga biroll: Oona Airola (Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv)

Bästa manliga biroll: Jani Volanen (Jätten)

Bästa foto: J-P Passi (Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv och Den lilla sparven)

Bästa manus: Pekko Pesonen (Jätten, som handlar om Talvivaaragruvan)

Bästa scenografi: Santtu Toivola (Det ondas blommor)

Bästa ljudplanering: Panu Riikonen (Bodom)

Bästa musik: Panu Aaltio (Sagan om sjön)

Bästa kostym: Sari Suominen (Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv)

Bästa klipp: Jussi Rautaniemi (Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv)

Bästa smink: Salla Yli-Luopa (Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv)

Bästa dokumentärfilm: Kuun metsän Kaisa (I regi av Katja Gauriloff)

Publikens favorit: Teit meistä kauniin (som handlar om bandet Apulanta)

Arrangemang: Jussi-statyetterna delas ut av branschfolkets förening Filmiaura. Priser delas ut i femton kategorier och galan direktsändes av MTV3

Källa: FNB

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning