Den lättsamme Brahms

Bild: Skivrecension

Till Brahms mest oemotståndliga skapelser på valsens domäner hör de charmerande Liebeslieder-Walzer.

KAMMARMUSIK

Brahms: Liebeslieder-Walzer och övriga sånger för vokalkvartett och piano. Lettiska radiokören under Sigvards Klava. Dace Klava & Aldis Liepins, piano. (Ondine)

Brahms, den rigoröse och allvarsamme symfonikern, hade också en mer lättsam sida. Han inledde trots allt musikerbanan som krogpianist i Hamburg och producerade en försvarlig mängd underhållningsmusik under sin karriär. Däribland ett imponerande antal valser – inte för intet var han en stor beundrare av valskungen Johann Strauss.

Till Brahms mest oemotståndliga skapelser på valsens domäner hör de charmerande Liebeslieder-Walzer, 33 stycken fördelade på två häften publicerade 1869 och 1874. Ursprungligen skrivna för vokalkvartett och fyrhändigt piano men, med Brahms goda minne, oftast framförda av kör och pianoduett.

De nostalgiskt skimrande vokalvalsernas lyriskt innerliga grundstämning går igen även i Drei Quartette op. 64 samt Vier Quartette op. 92 med tvåhändigt ackompanjemang. En verklig pärla är det tidigare opusets första sång, An die Heimat; de facto skivans tidigaste alster från Brahms första besök i blivande hemstaden Wien 1862.

Detta är inte en repertoar man i första hand förknippar med Sigvards Klava och hans Lettiska radiokör, men det här gänget klarar vilken skiva som helst och man finner en mängd nyanser i Brahms subtila körsatser. Ett minus är den korta speltiden (49,58) och man kunde med fördel ha tagit med även valserna för soloröst – inalles nio stycken – samt den tredje kvartetten i opus 64.

Mats Liljeroos Musikkritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning