Den klimatsmarta reser inte till Thailand

Bild: Wilfred Hildonen

Ett ansvarsfullt miljöval är tills vidare nästan alltid dyrare än ett miljöförstörande.

Monica Ålgars sitter på flyget till Thailand och har ångest över detta (HBL, I dag-kolumnen 1.2). Vad ska en ta sig till med denna klimatångest undrar hon inklämd i Boeingens säte. Risto Nurmela frågar i sin insändare (HBL 3.1) om möjligheten existerar att Ålgars skulle avstå från flyget till Thailand.

Allt fler miljömedvetna ställer denna fråga inför den starkt ökande flygturismen. Att sopsortera toapappersrullar, övergå till ekologiskt odlade morötter eller till fairtradekaffe räcker inte till för att övervinna miljöhoten. Det är viktigt att vi förstår att lämna våra stora synder som till stor del är knutna till trafiken och särskilt sådana som inte har någonting att göra med vårt verkliga välbefinnande.

Om man inte har något verkligt ärende till Thailand och bara för en vecka eller två vill komma bort från finländsk höst eller vinter till varmare temperaturer och nya vyer finns det miljövänligare alternativ.

Medelhavsländerna är närmare än mången tror. En resa från Helsingfors till exempel till Italien med båt, buss eller tåg tar inte mera än två dygn. På långfredagsmorgonen stiger vi på båten i Helsingfors och på söndagsmorgonen är vi i Rom. Miljöbelastningen jämfört med en Thailandsemester är obetydlig.

I internettider kan man behändigt själv skräddarsy sin rutt. Under resan upplever man omväxlande vyer och kan inte undvika att komma i kontakt med lokala människor. Att resa i bekväma tåg och bussar är helt annat än att sitta ett halvt dygn med knäna i munnen på ett flyg.

Att välja tåg och buss till Italien är ett klart dyrare alternativ än att ta ett billighetsflyg. Ett ansvarsfullt miljöval är tills vidare nästan alltid dyrare än ett miljöförstörande. Tågens konkurrensmöjligheter kan lätt förbättras med högre skatter för flyget.

Ett gott miljösamvete gör semestern mera njutbar.

Pekka Poutanen Kyrkslätt

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning