Den inofficiella symbolen för coronapandemin – bananbrödet

Ursprungligen användes banan uttryckligen som en dekoration. Numera betraktas bananen som ett baslivsmedel. Bild: Mostphotos

Den är lagom söt, saftig och enkel att tillreda. Dessutom är ingredienserna förmånliga, sådana som ofta finns i skafferiet. Inte undra på att många bakar "banana bread" just nu. Men i själva verket är banankakan ett gammalt påhitt.

Den som tillbringat tid i olika sociala medier under de senaste månaderna kan inte ha undvikit den. Vid sidan av surdegsbröd verkar hela världen baka banankaka, eller banana bread som det heter på engelska.

Bananen är ett ätbart bär och härstammar sannolikt från sydöstra Asien, antagligen i det indomalajiska området, varifrån den sedan har spritts åt såväl väster som öster. De flesta frukter klarar inte av en lång transport men en av bananens främsta styrkor är att den kan skördas rå.

Under den senare halvan av 1800-talet nådde bananen Nordamerika och Storbritannien, i Norden åt man de första bananerna i början av 1900-talet. Ursprungligen användes bananen främst som en dekoration men under förra seklet började man blanda ner fruktköttet i själva rätterna.

Det finns cirka 70 olika sorter bananer i världen men i den här artikeln koncentrerar vi oss på den söta dessertbananen. Oberoende av sort innehåller bananen stora mängder stärkelse som förvandlas till socker under mognadsprocessen. De bruna fläckarna på bananskalet är inte ett tecken på att frukten blivit dålig utan att stärkelsen förvandlats till socker. För att åstadkomma ett riktigt sött och saftigt resultat ska man använda bruna eller brunfläckiga bananer i kakan.

Nötter av olika slag passar bra ihop med banansmaken. Bild: Mostphotos

Under 1930-talet inträffade två händelser som kan ha skapat den första boomen för bananbrödet. Efter den stora Wall Street-kraschen drabbades stora delar av världen av den stora depressionen. Under lågkonjunkturen tog man vara på alla matvaror och då fick exempelvis halvruttna bananer duga som brödingredienser. Ungefär samtidigt blev kemiska jäsmedel mer tillgängliga då man började massproducera natriumvätekarbonat och bakpulver. Det i sin tur försnabbade och underlättade många arbetsamma och tidskrävande recept. Bananbrödet blev ett allmänt förekommande recept i nordamerikanska kokböcker och betraktas av många som en sorts tröstmat. Bananbrödet är en så viktig institution i den nordamerikanska matkulturen att den till och med fått en egen festdag. Den 23 februari firas bananbrödets dag. Också i Norden har många bakat banankaka i årtionden.

Just nu längtar många efter tröst och uppmuntran, vilket kan förklara varför många bakar klassiska recept såsom banankaka. Matlagning kan lätta på stresskänslor och fungera som ett sätt att koppla av. De repetitiva rörelserna, som att röra om smeten eller knåda en deg, kan kännas behagliga och lugnande. Banankaka är dessutom enkelt att tillreda och ingredienserna är sådana som de flesta har hemma i skafferiet.

Det finns tusentals olika recept på banana bread. Det finns sötare varianter som främst påminner bakverk men det finns också mer brödliknande versioner. En del tycker om att slänga in lite nötter eller chokladbitar i smeten, andra smaksätter brödet med olika kryddor och lönnsirap. På nätet hittar man också veganska och glutenfria recept på bananbröd.

Enkelt bananbröd:

2 eller 3 brunfläckiga bananer

Kanel, kardemumma och muskotnöt

50 g smält smör

1 tsk bakpulver

Nypa salt

2 dl socker

1 vispat ägg

1 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt

3,5 dl vetemjöl

Knäpp på ugnen (175 grader).

Smöra och mjöla en brödform.

Skala och mosa bananerna.

Blanda samman smöret, bananerna och kryddorna.

Rör ner bakpulver, socker, ägg och sedan mjölet.

Häll smeten i brödformen.

Grädda i 50–60 minuter.

Låt brödet svalna ordentligt innan servering.

Källor: Nationalencyklopedin, CNN, King Arthur Flour

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning