Den här spanska serien ska du inte missa i novembermörkret

Patricia López Arnaiz som Teresa och Cecilia Freire som Angela. Bild: Yles bildtjänst/RTVE

Det påkostade spanska lärardramat Nya vindar handlar om kvinnofrigörelse.

Nya vindar visas på Yle Teema på onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 13.05. På Yle Arenan publiceras avsnitten i samma takt som de visas i Yle Teema. Svensk textning.

När den nya läraren Teresa (Patricia López Arnaiz) gör entré i Sevillas förnäma flicklyceum 1920 kan ingen undgå att lägga märke till henne. Hon är klädd i blankputsade bruna stövlar, chica vita byxor och i en gudomligt läcker kimono. I handen finns ständigt en cigarett. I tillägg är hon ogift, "för att hon inte sökt efter någon man". Hennes prudentliga kolleger förfasar sig, men internatskolans färska rektor Manuela (Macarena García) har tilltro till nykomlingen.

I årets färska och påkostade spanska drama Nya vindar (La otra mirada) har vi inget mindre än en serie som enbart drivs framåt av sina kvinnliga karaktärer. Det görs så obemärkt att man knappt lägger märke till det, och bra så. För så här kan man också göra tv. Serien blev nominerad till det prestigefulla Prix Europa i år.

Den som de senaste åren tittat på de spanska tv-serier som varit tillgängliga i Finland blir inte besviken, för i Nya vindar dyker flera namnstarka skådespelare upp. Dels har vi Cecilia Freire, bekant som karaktären Rita i varuhusserien Velvet som funnits på Netflix. I Nya vindar spelar Freire lärarinnan Ángela, som slits mellan sin konservatism och sin hänförelse över skolans nya och världsvana lärare.

En annan bekanting är Ana Wagener, som många kommer att känna igen som Vicenta i tjugotalsdramat La Señora, som visades på Yle tidigare i år. Också i Nya vindar har hon blivit tilldelad en sträng karaktär, läraren Luisa, som absolut inte tycker att det kan komma på fråga att arrangera skolbänkarna i u-form, så att eleverna kan se varandra. Ännu mindre gillar hon nykomlingen Teresas försök att låta eleverna diskutera under lektionen.

Med sin moderna undervisningsstil (Teresa vill bli kallad vid förnamn) blir hon snabbt flera elevers favorit. Det är mycket med upplägget i den här serien som påminner om filmen Mona Lisa Smile (2003) där Julia Roberts huvudroll kommer till en flickskola på femtiotalet och försöker uppmuntra eleverna att de ska göra sina egna val och försöker få dem att förstå att det finns ett annat liv än det som hemmafru.

Rektorn tycker det är dags att vidga den snäva kvinnorollen, för nu måste kvinnor få börja rösta (som de redan fått flera år i Finland, får vi veta). En del unga elever förstår inte alls syftet med att låta kvinnor rösta, för "de har redan nu så många problem".

Dynamiken mellan lärare och elever är nog så intressant, och den hade räckt mer än väl. Men en parallellhistoria nästlar sig emellan och stjäl lite uppmärksamhet. Och det är ett mord som man tror Teresa är inblandad i. Så följer också nattliga eskapader under flicklyceets välvda bågar. Men den största behållningen av serien får man av de strålande skådespelarinsatserna av Lopéz Arnaiz och Freire. Seriens skapare har redan fått klartecken för att göra en ny säsong av internatdramat.

Sofia Holmlund Reporter