Den här kvinnan hyllas som rockstjärna för sin virusplan

Den indiska delstaten Keralas hälsominister KK Shailaja har blivit känd som "coronavirusdräparen". Bild: Anand Anil/Wikimedia commons

Hur kommer det sig att en indisk delstat med 35 miljoner invånare lyckats så bra i kampen mot covid-19? Många menar att det beror på de snabba åtgärderna från Keralas hälsominister KK Shailaja – som nu har blivit känd som "coronavirusdräparen".

Kerala var den första indiska delstat som rapporterade ett bekräftat fall av coronasmitta. Fyra månader senare hävdar man att kurvan har plattats ut. Av Indiens närmare 82 000 bekräftade fall och 2 649 döda står Kerala endast för 560 smittade och fyra döda – trots att delstaten har ungefär lika många invånare som Kanada.

Framgångarna beror enligt experter delvis på att Kerala vidtog snabba åtgärder som bland annat grundade sig i tidigare erfarenheter från virusutbrott. Men chanserna att överleva beror också mycket på de olika förutsättningar som råder beroende på var i Indien en människa bor.

En kvinna säljer munskydd utanför en butik i Konchi i den indiska delstaten Kerala. Arkivbild. Bild: R S Iyer/TT-AP

"Coronavirusdräparen"

Oavsett vad exakt det är som har fungerat lyfts en person särskilt fram i rapporteringen. Medierna har kallat henne "coronavirusdräparen" och beskriver henne som delstatens egen rockstjärnehälsominister.

När KK Shailaja den 20 januari förstod att virussituationen i Kina skulle innebära problem också i Indien inledde hon snabbt arbetet med att förbereda Kerala för vad som skulle komma. På bara några dagar var en särskild arbetsgrupp i gång och när det första fallet kom med flyg från Wuhan kort därefter var Kerala redan på banan vad gäller WHO:s riktlinjer om spårning, testning och isolering.

– Den första delen var en seger. Men viruset fortsatte att spridas utanför Kina och snart var det överallt, säger KK Shailaja till The Guardian.

Ingen samhällsspridning

Men i Kerala fortsatte man med noggranna kontroller av människor som reste in från drabbade länder i världen – innan hela landet stängde ner. Tiotusentals personer har suttit i strikt hemkarantän under uppsikt av vårdpersonal. Och nu har smittspridningen avtagit i samhället, enligt hälsoministern.

KK Shailaja var en välkänd figur i Indien redan före pandemin. Förra året släpptes filmen "Virus" som inspirerats av hennes hantering av niphaviruset. Ministern har sagt att det utbrottet förberedde henne för covid-19 eftersom hon då lärde sig att en väldigt smittsam sjukdom som det saknas botemedel för ska tas på största allvar.

Indien har kritiserats för att inte ha testat tillräckligt många för coronaviruset och för att inte vara förberett på ett stort utbrott i landet med 1,3 miljarder invånare. Vissa experter uppskattar att kulmen på smittan i landet kan komma i juni och juli.

I slutet av mars stängde stora delar av det indiska samhället ner för att bromsa smittspridningen. Det har drabbat landets ekonomi hårt och de fattigaste har drabbats allra värst i krisen.

Men sedan några veckor tillbaka har restriktionerna lättats något. Häromdagen öppnade till exempel tågnätet, som är det största i världen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning