Den gemensamma ansökan förlängs – ansök om studieplats senast den 7 april

Undervisnings- och kulturministeriet vill säkerställa att alla unga får tillräckligt mycket stöd och handledning inför den gemensamma ansökan. Bild: Jeanette Östman/SPT

Ursprungligen skulle den gemensamma ansökan stängda den 23 mars, men ansökan förlängs nu med drygt två veckor.

Undervisnings- och kulturministeriet meddelar att den gemensamma ansökan till utbildningar efter den grundläggande utbildningen förlängs på grund av coronaläget.

Ansökan skulle ursprungligen vara öppen fram till den 23 mars. Det nya slutdatumet är den 7 april och ansökan stänger då klockan 15.

"Den gemensamma ansökan som pågår för tillfället är historisk. I och med läropliktsreformen gäller den för första gången precis alla unga som går ut grundskolan, eftersom alla niondeklassare fortsätter från grundskolan till yrkesutbildning, gymnasiet eller exempelvis tionde klassen", säger undervisningsminister Jussi Saramo i ett pressmeddelande.

Orsaken till den förlängda ansökan är att en betydande del av de berörda eleverna omfattas av distansstudier under flera veckor av ansökningstiden.

"Vi vill säkerställa att alla unga får allt stöd och all handledning som behövs för denna historiska gemensamma ansökan. Därför har vi beslutat att förlänga den gemensamma ansökan så att man hinner återgå till närundervisning innan ansökningstiden går ut och kan gå igenom sina alternativ med skolans studiehandledare efter distansundervisningsperioden, säger Saramo.

Elever har också möjlighet att få handledning under perioden av distansundervisning. Handledningen kan genomföras med distansförbindelser, som smågruppshandledning eller som personlig handledning såvitt rekommendationer om hygien och avstånd garanteras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning