Historiskt mild isvinter: "Något liknande har aldrig hänt tidigare"

Trots den milda vintern behövdes tre isbrytare i Bottenviken. Bild: Arctia

Innan årets rekordmilda isvinter stod vintern 2008 för rekordet. Då fanns det som mest is på ett område som uppgick till 49 000 kvadratkilometer. I år var området maximalt 37 000 kvadratkilometer.

Den gångna vintern var historiskt mild med tanke på isläget till havs. Enligt Trafikledsverket har Finlands havsområden aldrig sett en så isfattig vinter tidigare.

Bottenviken fryste inte genomgående alls denna vinter. I Finska viken fanns det också under vinterns gång endast lite is och redan i april var havet helt isfritt.

"Under mäthistoriens mildaste isvinter uppnåddes den största ytan 5 mars 2020, då det fanns is på ett område av 37 000 kvadratkilometer. Då fanns det is främst i Bottenviken och i Vasa skärgård. Det var exceptionellt att det knappt fanns någon is i Finska viken", säger Meteorologiska institutets isexpert Jouni Vainio i ett pressmeddelande.

"Något liknande har aldrig hänt tidigare."

Innan årets rekordmilda isvinter stod år 2008 på toppen. Då fanns det den 24 mars is på ett område av 49 000 kvadratkilometer. Också vintern 2015 var isfattig och då nåddes som högst ett isområde på 51 000 kvadratkilometer den 23 januari.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning