Den forna glansen har återvänt till Hangöregattan

I helgens Hangöregatta tävlade drygt 200 båtar, i sjutton klasser, på fyra olika banområden. Vissa vallfärdade till staden för att delta i regatta nummer 110, andra för umgängets skull. Många hangöbor har fått seglingen med modersmjölken och uppskattar tävlingarna, för andra betyder helgen nedskräpning och raglande festprissar. De senaste åren har fokus ändå legat på seglingssportens positiva anda.

Anton, Isac och Lucas gillar regattastämningen. Bild: Jenny Blomqvist

Helsingforsborna Anton, Isac och Lucas väntar på maten på en av Hangös strandrestauranger. Kompisarna har tillbringat två hela dagar i Hangö enligt sin beprövade strategi: ta det lugnt på dagen och festa på kvällen.

– Vi är definitivt en del av regattasvansen och det bästa med regattan är stämningen, och att alla bekanta koncentreras till ett litet ställe, säger Anton och Isac.

För Lucas är vistelsen i Hangö längre eftersom han jobbar i staden över sommaren. För alla tre är regattan en av sommarens höjdpunkter.

– Upplevelsen är definitivt bättre än i fjol och vädret är perfekt.

Rösterna drunknar plötsligt bort då MC-klubben Bandidos kör i kortege längs strandpromenaden.

– Under regattan händer det hela tiden något spännande, men vi har aldrig känt oss otrygga, säger Anton.

Guy och Majsan Törnqvist är riktiga veteranseglare. Bild: Jenny Blomqvist

Guy och Majsan Törnqvist sitter på klipporna och blickar ut över tävlingsbåtarna. Paret bor i Hangö året runt, men under regattan brukar de alltid själva vara ute på seglats. För tjugo år sedan skaffade de sin första segelbåt, men i år har hälsan satt stopp för båtturen. Det kryper i benen av iver när Guy ser alla de färgglada trianglarna längs horisonten.

– Nästa år hoppas jag att hälsan är på vår sida, säger Guy.

Fördelen är att paret nu får uppleva regattan efter många års paus. De är nyfikna på hur regattan går till och tillbringar eftermiddagen med en biltur runt staden.

– Regattan är ett trevligt evenemang, men visst blir man lite sur när folk slänger omkring sig så mycket skräp, säger Majsan och pekar på ölförpackningarna som ligger på stranden.

Det är ändå småpotatis jämfört med åren då regattasvansen var som störst. Innan paret Törnqvist hade segelbåt bodde de alldeles intill stranden, och med tjugo till trettio tusen besökare i hemkvarteren kunde det gå lite väl livat till.

– Vissa tyckte att det var kul att det ordnades tävlingar när de var här och festade, skrattar Guy.

Guy minns med värme 60-talets regattor som han noggrant följde med från Märaskär. Fortfarande brukar paret följa med då bekanta ställer upp i regattan.

– Vi prickade av tävlingslistor och var alltid med under prisutdelningen.

De upplever att segling på alla nivåer sker i god anda. Naturens nycker kan göra att även erfarna skeppare hamnar i blåsväder.

– De som lyckas segla nätt in i hamnen får applåder, men de som kämpar erbjuds en hjälpande hand. Ibland betyder det att man lämnar halva middagen kvar på tallriken, säger Majsan.

Till parets mest minnesvärda segelutfärder hör Göta kanal och Bornholm.

Odd och Taina Sneen och Marja Fellman njuter av Hangösolen under sitt besök hos Joni Hertell. Bild: Jenny Blomqvist

Odd och Taina Sneen och Marja Fellman njuter av Hangösolen under sitt besök hos Joni Hertell. Vännerna är tacksamma över att få uppleva regattan i gott sällskap. Båtar är en vanlig syn för paret Sneen som pendlar mellan Oslo och Antibes. Den franska kuststaden har en av Europas största hamnar för privatbåtar. Hangöbon Joni Hertell följer nostalgiskt med regattan. Han tävlade själv i fyrtio år, men har nu pensionerat sig från båtlivet.

– Det var 8-metersklassen som gällde. Den är störst och tyngst och alltid välrepresenterad.

För Hertell är Hangöregattan med sina välskötta tävlingar en av sommarens höjdpunkter.

– Den största skillnaden mellan dagens regatta och tidigare år är främst svansen. Det gick verkligt ruskigt till för några decennier sedan.

Mitt under diskussionen får vi syn på en tävlingsbåt med brusten mast. Det är en sorglig syn, men inget nytt för Hertell. I fartfyllda tävlingar ute till havs kan mänskliga misstag drabba även rutinerade seglare.

– Alla fina regattor har några haverier. Men det är synd för den här besättningen, nu är regattan över för dem.

Familjen Höckert-Palins hamnade på årets Hangöregatta av en slump. Bild: Jenny Blomqvist

Till bensinbryggan puttrar en vacker båt in – familjen Höckert-Palins version av sommarstuga. De råkade på Hangöregattan av en slump, men väljer att åka vidare så snabbt som möjligt. Det får bli proviantering i Hangös västra hamn i stället.

– Det är för mycket båtar och oroligt om natten, säger pappa Henrik.

Hangö är ändå en av seglingsfamiljens favoritdestinationer och de har tävlingssegling i blodet, men under semestern föredrar de lugn och ro. Det är skärgårdshavet som lockar.

– Tävlingsbåtarna är en mäktig syn och regattan är viktig för staden, säger mamma Heidi.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00