Den förlorade staden

Slukar mus. I dokumentären om Viborg möter vi Viktor som har ugglor som husdjur. Bild: Yle

I kväll bjuder Yle Teema på ett paket om Viborg, bland annat bestående av en helt nyproducerad dokumentär om staden och dess människor i dag.

Viborg 360 sänds i Yle Teema tisdag kl. 21.00, repris lördag 19.50 och söndag 11.05.

I kväll bjuder Yle Teema på ett över tre timmar långt programpaket om Viborg. Det mesta har visats tidigare: den inledande dokumentären om mecenaterna Juho och Maria Lallukka och Viborgs bibliotek och Lallukkahuset i Viborg. Kvällens arkivpaket som inleds klockan 22.10 bjuder på arkivfilm från 1940 om den då nyss förlorade staden. I en dokumentär från 1992 återvänder Eeli Aalto till sin hemstad efter Sovjetunionens kollaps. Paketet avslutas med arkitektparet Ragnar och Martta Ypyäs gamla smalfilmer från staden före kriget.

Nyproducerad är däremot Viipuri 360 av Maria Seppälä, som själv har rötter i staden. Den collageaktiga dokumentären besöker dagens Viborg och lyfter fram några av stadens invånare. Vi får träffa en hårstylist som talar om trender och modet i staden, och kvinnors behov av att pynta sig för sina män. Vi träffar en bröllopsarrangör och följer med på ett bröllop, och möter ett par nyblivna föräldrar som har fritt flygande ugglor som husdjur inomhus. Det blir besök på en grönsaksmarknad, på barer och kaféer och på en konsertkväll där man vill sudda ut gränsen mellan uppträdande och publik. Judosällskapet har kontakt med andra utövare på andra sidan gränsen i Finland, och vi får följa med två kvinnor ut till datjan. Några äldre personer berättar om sina minnen från kriget, i övrigt är det ett avslutat kapitel. Nya generationer med andra minnen har tagit över. Det här är en dokumentär om dagens Viborg och människorna som lever där. Många av dem talar om den ekonomiska krisen och svårigheten att tjäna sitt uppehälle. Som den blivande pensionären som bekymrar sig för framtiden och jagar för att få mat på bordet.

Viborg i dag är en oerhört vacker men sliten stad. Men också här pågår förnyelsen och nybyggena; områden med nya, moderna bostadshus reser sig i stadsbilden. Det som många finländska besökare kanske tidigare förknippat staden med – tiggare, gatubarn och en omfattande prostitution och kriminalitet – är också ett minne blott.

Malin Slotte TV-redaktör