Den fjärde coronavågen är här, men så är även vaccinen – "Vi måste börja granska smittsiffrorna med nya ögon"

Institutet för hälsa och välfärds direktör Mika Salminen hade hoppats på en högre vaccintäckning innan ökningen av coronafallen tog fart. Arkivbild. Bild: Max Nyberg

De senaste dagarna har nästan 500 nya coronafall per dag rapporterats i Finland och de höga smittsiffrorna väcker oro bland landets främsta experter. Samtidigt påminner experterna om att vaccinens effekt inte får glömmas i diskussionen om eventuella nya restriktioner.

Sommaren skulle enligt prognoserna bli lugn vad gäller Finlands coronaläge, men verkligheten blev en annan.

Enligt såväl Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, som Asko Järvinen, infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, är Finland nu inne i en fjärde epidemivåg.

– Men det har egentligen ingen betydelse vilken våg vi är i. Det viktiga och det som är oroväckande är att coronafallen ökar, säger Salminen.

På tisdagen rapporterades sommarens högsta coronasiffra: 461 nya fall. Onsdagens siffra låg inte långt därefter: 453 nya fall.

Trots de stigande siffrorna får Finlands vaccinationstäckning experterna att känna sig aningen lugnare än i samband med tidigare coronavågor. Salminen säger att man tydligt kan se att vaccinen fungerar eftersom det knappt bekräftas några nya coronafall bland de äldsta i landet som redan fått båda sina vaccindoser.

– Men jag hade ändå hoppats att denna försämring av epidemiläget skulle ha kommit i ett senare skede då vaccinationssiffrorna var ännu högre. Min önskan var att vi åtminstone skulle ha fått alla 40–50-åringar fullt vaccinerade innan ökningen av fallen tog fart, säger Salminen.

Striktare restaurangrestriktioner

De snabbt stigande siffrorna väcker en diskussion om behovet av nya coronarestriktioner.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) avslöjade redan förra veckan i en intervju för Yle att restaurangrestriktionerna kommer att skärpas på torsdag i alla övriga landskap som befinner sig i accelerationsfasen förutom i Nyland där restriktioner redan är i kraft.

För tillfället skulle det gälla Kymmenedalen, Päijänne-Tavastland och Egentliga Finland. I dessa landskap ska enligt Kiuru samma restaurangbegränsningar börja gälla som de i Nyland.

Asko Järvinen ifrågasätter åtgärdens effektivitet.

– De restriktionerna är redan i kraft i Nyland och ändå ser vi samma ökning av nya coronafall här. Det att man förkortar öppettiderna med någon timme på natten ser inte ut att ha någon större effekt på antalet nya smittade, säger han.

Regeringen sammanträder klockan 13 på torsdag och enligt medieuppgifter står nya coronarestriktioner på agendan. Statsrådets kansli har dock ännu inte bekräftat uppgiften.

Salminen håller med Järvinen om att smittspridningen sker i hög grad på barer i Nyland trots att de strängare begränsningarna redan gäller i landskapet. Omkring hälften av de nya coronafallen i Nyland härstammar enligt honom från barer, medan den resterande delen har koppling till privata tillställningar.

– Vi har inte riktigt något sätt att komma åt de riskerna. Det hänger mycket på vad folk själva gör. Men å andra sidan ser jag en skärpning av restriktionerna som en signal på att riskerna kring viruset fortfarande kvarstår, säger Salminen.

Nya restriktioner eller inte?

Såväl Salminen som Järvinen betonar att det är smittspridningen bland unga man måste komma åt om man planerar nya begränsningar. För tillfället är virusspridningen störst bland personer i åldern 18–30 år.

Järvinen frågar sig ändå om restriktionerna fortfarande behövs i samma utsträckning som tidigare eftersom det ökade antalet nya coronafall inte har lett till att coronapatienterna på sjukhusen blir fler.

– Man kan fråga sig om restriktionerna behövs. I Storbritannien tänkte de att de inte längre gör det. Och baserat på de motiveringar man tidigare haft i Finland behövs de inte.

Asko Järvinen, infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, är mycket mindre orolig nu än i samband med tidigare coronavågor. Bild: Olivia Ranta/Lehtikuva

Coronarestriktionerna har hittills motiverats bland annat med att de ska trygga vårdkapaciteten. Enligt Järvinen finns nu ingen risk för att vårdkapaciteten skulle vara otillräcklig. Han skulle själv inte vara redo att öppna samhället helt ännu, men är skeptisk till hur man kan motivera nya begränsningar.

– Enligt lagen borde begränsningar vara både nödvändiga och effektiva. Båda de punkterna kan ifrågasättas i dagens läge.

Salminen säger att Finland nu befinner sig i ett läge där det är dags att börja granska de dagliga smittsiffrorna med nya ögon.

– Vaccintäckningen bland de äldsta och riskgrupperna är hög och antalet sjukhuspatienter stiger inte, så mycket striktare restriktioner än dagens ser jag inte som befogade i det här läget, säger han.

– Men om situationen förvärras måste man såklart se över situationen igen.

Hur oroliga är ni?

– Jag är lite orolig och vi följer situationen hela tiden. Det är aldrig bra att fallen ökar. Samtidigt måste vi förr eller senare komma ur situationen med restriktionerna. Jag skulle vara lugnare om vi hade varit uppe i en högre vaccinationstäckning, säger Salminen.

– Tack vare vaccineringen är jag mycket mindre orolig nu än i samband med tidigare coronavågor, säger Järvinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning