Den finska björnstammen växer – uppe i cirka 2 000 individer

Bild: Mostphotos

Enligt Naturresursinstitutet Luke finns det drygt 2 000 björnar i Finland.

Björnstammen i Finland har vuxit under det senaste året, uppskattar Naturresursinstitutet Luke. Enligt Lukes beräkningar kommer det att finnas 2 130-2 260 björnar i Finland när jaktsäsongen börjar i augusti. I fjol var motsvarande uppskattning 1 980-2 100 björnar.

Enligt Luke verkar björnstammen växa framför allt i sydöstra Finland medan förändringarna är små i andra delar av landet. Forskaren Samuli Heikkinen vid Luke påpekar att uppskattningarna grundar sig på antalet observationer, och att de lokala jakt- och viltföreningarnas aktivitet kan påverka resultatet.

– Jag misstänker att en delorsak till att uppskattningen av björnstammen är större i år är att lokala jaktvårdare har varit aktiva och gjort observationer. Det utesluter naturligtvis inte möjligheten att björnstammen faktiskt vuxit, säger Heikkinen.

– Särskilt i östra Finland kan tillväxten bero på närheten till ryska gränsen. En del björnar är födda i Finland och en del i Ryssland.

Heikkinens uppfattning är att björnstammen i Finland mår bra, och i fjol ökade antalet jaktlicenser en aning. År 2017 fälldes sammanlagt 241 björnar i Finland.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22