Den finska älgflugan gillar älg

Seglivad fluga. Älgflugan kan överleva både kalla temperaturer och långa tider utan näring i sin jakt på ett lämpligt värddjur. Bäst tycker den om älg. Bild: HBL-Arkiv / Hedda Biström

Älgflugan finns där älgen rör sig, åtminstone i Finland. Varje älg kan bära omkring på över 10 000 blodsugande flugor under vintern. I Sverige tycker däremot älgflugan om hjortar.

Det har varit en ovanligt varm höst, speciellt senaste veckoslut fick vi njuta av varma soliga dagar. De som rört sig i skogen har kanske träffat på den numera rätt vanliga älgflugan. En vanlig tanke är att det varma vädret lockar fram älgflugorna, men för älgflugan spelar vädret faktiskt inte så stor roll.

– Älgflugornas förekomst påverkas av hur tätt det finns älgar på ett visst område. Om det rört sig mycket älgar på en plats på vintern, så finns det också mycket älgflugor, säger Arja Kaitala professor i djurvetenskap på Uleåborgs universitet.

Älgflugan är aktiv på hösten, men den flyger bara omkring tills den hittat ett lämpligt värddjur.

Älgflugan använder synen för att hitta ett värddjur och siktar in sig på stora, mörka och rörliga varelser. Tyvärr tar den ibland fel och landar på till exempel en människa.

När den hittat ett värddjur slänger den sina vingar. Därför är det väldigt olyckligt för den om den tar fel.

Älgflugorna kan också leva uppe i Lappland, men eftersom förekomsten av renar är mycket större än förekomsten av älgar verkar flugan undvika regionen.

Läs också fem myter om älgflugan.

Kaitala säger att fullvuxna älgflugor inte har så stora problem om det är varmt eller kallt, men temperaturen spelar en viss roll när de dyker upp. Vanligen brukar älgflugorna vara aktiva från början av augusti till början av oktober, men det kan variera.

– De behöver en viss temperatur för att de ska bli fullvuxna. Om det har varit en kall försommar blir de vuxna senare och har det varit varmt blir de vuxna tidigare. De är aktiva fram till att de hittar ett värddjur.

In i november

Älgflugshonan suger sig fast i ett värddjur på hösten. Hon producerar sen levande larver som genast förpuppas och faller till marken. Temperaturen påverkar när de här pupporna blir till fullvuxna älgflugor.

– Den här sommaren har de säkert vaknat lite senare när det var så kallt, och så rör de sig lite senare nu när det är varmt på hösten. Säsongen kan fortsätta länge än om de inte hittat en värd. De kan flyga in i november ännu om det hålls tillräckligt varmt. De kan leva anmärkningsvärt länge utan att äta, säger Kaitala

Vid lägre temperaturer får älgflugan dock svårt att flyga, men den överlever utan problem fast det skulle vara upp emot 20 minusgrader.

Kallas ibland hjortfluga i Sverige

Det är som sagt älgförekomsten som har det största inflytandet på var älgflugorna dyker upp. Men smaken för älgen är något som är speciellt för de finska älgflugorna. De gillar till exempel inte alls ren och finns därför inte i Lappland.

– Vi har undersökt att de nog kan leva här uppe i norr. Men den finska älgflugan är värdspecifik, den trivs inte med annat än älgar. I Sverige är det däremot annorlunda, den svenska älgflugan är specialiserad på rådjur, säger Kaitala.

I Sverige kallas också älgflugan ibland för hjortfluga.

Älgen finns rikligt runt kusten

Hur är det då med älgstammen? HBL ringer upp specialforskare Jyrki Pusenius på Naturresursinstitutet Luke. Han berättar att älgstammen sakta börjat öka igen efter några bottenår runt 2012.

– De tätaste älgstammarna finns vid sydkusten i Nyland. Också vid den österbottniska kusten finns det täta stammar, i området från norra Satakunta upp till Karleby, säger Pusenius.

Pusenius själv säger att han ofta upplevt att det finns mycket älgflugor i älgtäta områden. Det är kanske inte så konstigt, eftersom varje älg kan bära på sig en enorm mängd blodsugande älgflugor under vintern.

– Man har räknat uppemot 10 000 på en älg, men det finns uppskattningar mot 17 000. Det är säkert inte så trevligt för älgarna att ha tiotusen blodsugare på sig, säger Arja Kaitala.

Uppdaterad 29.9.2017: Hjortdjur ändrades i ingressen till hjortar. Älgen är också ett hjortdjur.

Fem myter om älgflugan

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning