Den danska filmen Flugt är "genomtänkt och sublim"

Nordiska rådets filmpris går i år till den animerade danska filmen Flugt. Bild: Nordiska rådet/SPT

Nordiska rådets filmpris går i år till den danska filmen Flugt av regissören och manusförfattaren Jonas Poher Rasmussen, manusförfattaren Amin samt producenterna Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie och Signe Byrge Sørensen.

"Det är sällan som estetiska, politiska och mänskliga dimensioner uppgår i en så sublim, konstnärlig film som Flugt", skriver prisjuryn i sin motivering.

Den animerade dokumentärfilmen handlar om regissörens barndomsvän Amin, som berättar sin dramatiska historia som homosexuell och barnflykting från Afghanistan. Berättelsen utspelar sig vid en tidpunkt när Amin ska gifta sig i Danmark.

"Flugt ställer konkreta och drabbande frågor om vår tids migrantdebatt, och samtidigt gör den det lätt för tittaren att sätta sig in i Amins igenkännbara existentiella tvivel, som filmen stöttar med en genomtänkt och ibland humoristisk känsla för detaljer och stämningar", skriver prisjuryn.

Animationen används för att lösa bristen på bildmaterial och trygga anonymiteten.

"Vi tycker att Flugt berättar en enormt viktig, relevant och rörande historia om att alla människor, oavsett etnicitet, bakgrund, ålder eller sexuell orientering, har rätt till en lycklig barndom och en trygg plats som de kan kalla sitt hem", skriver prisjuryn.

Filmen skapades innan talibanerna återtog makten i Afghanistan i somras.

Flugt har tidigare premierats på Sundance-filmfestivalen och fick därtill spelfilmspriset på den internationella animationsfilmfestivalen i Annecy.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning