Den billiga laxens tidevarv är över

Saga och Stig är beredda att betala mer för kvalitet vid Liana Miettinens fiskdisk. Bild: Leif Weckström

Algblomning i Chile och ökad efterfrågan får laxpriset att stiga. Effekten är långvarig, tror fiskimportören Toni Hukkanen. – Ska man se någonting positivt så ökar kanske intresset för inhemsk fisk igen, säger han.

Epoken med billig lax är förbi, åtminstone för en lång tid framåt. Den omedelbara orsaken just nu är att dödlig algblomning slagit ut många laxodlingar i Chile, som efter Norge är världens största producent av odlad lax. Algblomningen beror i sin tur på höga temperaturer till följd av väderfenomenet El Niño, i kombination med minimala regnmängder.

I en rapport förra veckan förutspådde Nordea att problemen i Chile i år minskar det globala laxutbudet med 6,8 procent, vilket kommer att synas i priset.

Sedan årsskiftet har priset på världsmarknaden stigit med cirka 15 procent och jämfört med för ett år sedan är priset i dag 30 procent högre.

Enligt Toni Hukkanen, vice vd på fiskimportören V. Hukkanen, blir effekterna av den chilenska algblomningen mångåriga, eftersom den har drabbat lax i alla åldrar, också yngel som hade varit färdiga att säljas först om ett par år.

Fisk före rött kött

Men också andra faktorer höjer priset.

– Just dessa dagar infaller en pristopp på den globala marknaden eftersom antalet rensningsdagar i den norska fiskindustrin är få på grund av påsken, tre denna vecka och fyra nästa vecka.

Enligt Hukkanen pressas priset också upp av en ökad global efterfrågan som växer snabbare än utbudet. Det gäller framför allt i Asien men också i europeiska länder som Italien och Spanien. En ökad hälsomedvetenhet får konsumenterna att välja fisk före rött kött.

Familjeföretaget V. Hukkanen i Sastamala, Birkaland, är en av Finlands största fiskförädlare och -importörer. För företaget, som säljer produkter under varumärket Kalaneuvos, är situationen besvärlig. Företaget har ingått långvariga kontrakt med sina kunder till fasta priser, samtidigt som företaget självt tvingas betala mer än beräknat för råvaran.

Toni Hukkanen hittar trots allt positiva sidor med prishöjningen på lax.

– Kanske får finländarna åter upp ögonen för inhemska alternativ som strömming, siklöja, abborre, sik och gädda.

Priset styr

Enligt Jyrki Karlsson, inköpsdirektör på Ruokakesko, är det i stor utsträckning priset som styr finländarnas laxkonsumtion. Blir laxen dyrare väljer kunderna andra fisksorter.

– Alternativet är i första hand inhemsk odlad regnbåge som påminner om lax och kan tillredas på ungefär samma sätt.

Att miljöorganisationen WWF Finland numera placerat inhemsk regnbåge på gröna listan i sin fiskhandbok kan också gynna användningen av det alternativet.

Odlad norsk lax har de senaste femton åren helt dominerat finländarnas fiskkonsumtion med en andel på uppemot 70 procent. Laxens popularitet beror enligt Karlsson på att den – åtminstone tidigare – varit rätt förmånlig och är lätt att tillreda.

Gynnar Norge

För Chile är laxdöden ett hårt slag. Den chilenska laxen exporteras i huvudsak till USA. Enligt Financial Times beräknas den exporten i år minska med 100 000 ton, ner från fjolårets 600 000 ton.

Däremot gynnas Norge som nu kapar åt sig större marknadsandelar i bland annat USA. Draghjälp får Norge av en lågt värderad krona.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning