Den avgående sannfinländska partisekreteraren: Halla-aho har svårt att släppa kontrollen

Det var med stort vemod som Riikka Slunga-Poutsalo stängde partisekreterardörren för sista gången. Hon lockades med i politiken för drygt tio år sedan när hon själv fick uppleva hur dåligt föräldrar till barn med specialbehov bemöts inom den offentliga vården och skolan. Nu sitter hon sin första period i riksdagen. Bild: Sören Jonsson/SPT

Sannfinländarna ska välja en ny partisekreterare under veckoslutet."Det kommer att bli en kalldusch för den som blir vald. Det är ett verkligt slitgöra, men också väldigt belönande", säger Riikka Slunga-Poutsalo som lämnar uppdraget.

Riikka Slunga-Poutsalo är hjärnan bakom Sannfinländarnas valkampanjer. Hon har varit med om flera skrällsegrar och följt med hur partiet har vuxit från några få riksdagsledamöter till det näst största partiet i Finland.

– De nya medlemmarna som har kommit med efter riksdagsvalet 2011 har inte varit med om småskaligheten och har inte upplevt tiden när vi var ett fattigt parti.

Hon säger att hon ibland kan sakna den tiden. Det var utan några flashiga reklamkampanjer som Sannfinländarna växte sig stora.

"Populismen försvinner"

– De tomma löftena har tonats ner, och man kan säga att populismen håller på att försvinna ur partiet. Vi är inte längre ett ensaksparti. I oppositionen kommer vi att vakta så att regeringen inte kör ner de offentliga finanserna. Jag är rädd för att regeringspolitiken kommer att bli ett fiasko. Jag stödjer de flesta löften som finns i regeringsprogrammet, men Finland har inte råd att genomföra alla.

Hur skiljer sig Sannfinländarna under Jussi Halla-ahos ledning från det parti som Timo Soini ledde?

– Det är ett helt annat parti, men värdegrunden är densamma. Halla-aho är hela tiden närvarande – på gott och på ont. Kommunikationen inom partiet har blivit mycket bättre, men problemet är att han kan ha svårt att släppa kontrollen. Medlemmarna frågar honom om allting.

Hur har det varit att jobba som partisekreterare för ett parti som är överrepresenterat i brottsstatistiken och har personer som blivit dömda för hets mot folkgrupp?

– Mitt mått som partisekreterare blev rågat. Det finns personer inom partiet som inte förstår sig på vår migrationspolitik utan i stället går till personangrepp. Men samtidigt tycker jag att det har blivit för lätt att bli dömd för hets mot folkgrupp.

"Här får man vara sig själv"

Hon har också blivit trött på att folk ser sannfinländare som obildade och intoleranta. Hon säger själv att hon inte hyser hat mot någon. Hon har jobbat ett och ett halvt år i Libanon och förstår andra kulturer och religioner. Trots det anser hon att Finland ska hålla invandringen i styr.

Det är faktiskt just ärligheten och den burdusa framtoningen som lockade henne till Sannfinländarna för drygt tio år sedan.

– Vi talar på det sättet som man talar ute på landsbygden. Man behöver inte censurera sitt språkbruk, vilket passar mig med en färgstark personlighet. Här får man vara sig själv.

Under veckoslutet ska Sannfinländarna välja en ny partisekreterare. Riikka Slunga-Poutsalo har jobbat som partisekreterare sedan 2013, men valde att ställa upp i riksdagsvalet i stället – och kom in. Bild: Sören Jonsson/SPT

Splittringen 2017

Det är snart två år sedan Sannfinländarna splittrades till följd av att Sampo Terho förlorade ordförandekampen mot Jussi Halla-aho. Slunga-Poutsalo säger att utbrytningen inte påverkade partiet. Enligt henne är Sannfinländarna samma parti nu som innan splittringen.

– Det var under 400 personer som gick över till Blå framtid – det kan jämföras med att cirka 3 000 anslöt sig till partiet 2017. Det var egentligen bara ministrarna, deras specialmedarbetare och några medlemmar vars politiska karriär sjöng på sista refrängen som lämnade Sannfinländarna.

Hon tror inte att det kommer att bli någon lika stor överraskning under årets partimöte i Tammerfors som ordnas på lördag och söndag. Jussi Halla-aho är den enda som hittills har gått med i ordförandekampen. Slunga-Poutsalo tror inte heller att valet av de olika vice ordförandena kommer att bjuda på någon större chock.

– I år kommer partimötet bli något av en sommarfest. Vi behöver pusta ut efter alla dessa val som vi har lyckats väl med.

Tolv möjliga efterträdare

Tolv personer har anmält sitt intresse för att ta över som partisekreterare. Riikka Slunga-Poutsalo säger att det finns flera goda kandidater, men att ingen har erfarenhet av partiledning sedan tidigare.

– De vet nog inte vad de ger sig in på. Det är ett verkligt slitgöra, men också väldigt belönande.

Vilka utmaningar är det som du lämnar till din efterträdare?

– Det dyker hela tiden upp nya svårigheter inom Sannfinländarna. Om man ska tro medieuppgifter finns det en medlem som hotar att stämma partiet på grund av hans medlemskap drogs in. Det är sådant som tar ens arbetstid och ork.

Riksdagsledamot Riikka Slunga-Poutsalo känner partimedlemmarna som sin egen bakficka. Enligt henne är majoriteten mycket öppensinnade och trevliga. Bild: Sören Jonsson/SPT

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning