Den amerikanska desertören Bowe Bergdahl slipper fängelse – Trump rasar

Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl (till vänster). Bild: Lehtikuva/AFP/Sara D. Davis

Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som har erkänt sig skyldig till att ha deserterat och försatt andra USA-soldater i fara i Afghanistan, slipper fängelsestraff. Beskedet uppskattas inte av USA:s president Donald Trump.

Bowe Bergdahl får i stället "avsked efter ett krigsrättsutslag", meddelar en domare i en militärdomstol på fredagen.

Det innebär i praktiken att Bergdahl får lämna militärväsendet under det som i amerikansk terminologi kallas vanhedrande omständigheter.

Donald Trump gillar inte domstolens besked och skriver på Twitter att domen "helt och hållet är en skamfläck för vårt land och för vår militär".

Det var i juni 2009 som Bowe Bergdahl lämnade sin post i Afghanistan. Senare förklarade han att han tänkte gå till en närliggande militärbas för att rapportera problem med befälsordningen. I stället togs han till fånga av talibaner. Det riskfyllda sökandet efter honom och den fångutväxling som ledde till att han släpptes fem år senare har lett till hård kritik. Bland annat har nuvarande presidenten Donald Trump kallat honom en smutsig förrädare.

Bergdahl erkände sig skyldig förra månaden inför en krigsrätt i Fort Bragg i North Carolina i USA. Han sade då att han gjort fel, men betonade att han aldrig haft för avsikt att försätta någon annan i fara.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46