Demonstrationer och maraton på terrordådets årsdag i Åbo

Bild: Heikki Saukkomaa

Lördagen i Åbo präglas av demonstrationer och stora evenemang. På morgonen hade polisen inte fått in anmälningar om andra demonstrationer än den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens marsch och dess motdemonstration Åbo utan nazister.

Det har gått ett år sedan det första terrordådet på finländsk mark, i vilket en marockansk man knivhögg två människor till döds i Åbo centrum och skadade åtta andra. I Åbo präglas årsdagen av demonstrationer och stora evenemang.

På lördagsmorgonen hade polisen fått in anmälningar om två demonstrationer i Åbo. Dessa är den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens marsch samt dess motdemonstration Åbo utan nazister.

– I nuläget tror vi att båda kommer att ha cirka 300 deltagare. Det är vår uppskattning, säger biträdande polischef Teijo Ristola vid polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Först ut är demonstrationen Åbo utan nazister som börjar klockan 11 i Puolalaparken i Åbo. Demonstranterna marscherar i väg från parken klockan 11.15 och återvänder dit vid tolvsnåret. Tillställningen avslutas med tal av inbjudna talare.

Enligt den ursprungliga planen skulle Åbo utan nazister äga rum på Trätorget som ligger nära Puolalaparken, men också NMR planerade att samlas där. Till slut fick Åbo utan nazister lov att flytta till Puolalaparken.

–  Vi diskuterade olika alternativ bland arrangörerna och i samråd med polisen och vi kom till slutsatsen att flytta till Puolalaparken. Detta var bästa lösningen för att demonstrationen skulle vara trygg för alla deltagare och för att undvika konfrontationer med andra demonstrationer, säger Kati Systä, en av arrangörerna till Åbo utan nazister.

NMR:s demonstranter samlas på Trätorget klockan 12 och enligt polisens uppgifter börjar organisationens marsch klockan 12.30. Varken Åbo utan nazister eller NMR har offentliggjort rutterna för sina marscher men enligt polisen kommer rutterna inte att korsa varandra.

Klockan 15 arrangeras ännu en kort marsch vid namn Kukkameri vid Åbo domkyrka. Deltagarna går från kyrkan till Aura å, en sträcka på cirka 150 meter, och enligt polisen är det sannolikt att en del av deltagarna i NMR:s demonstration också deltar i Kukkameri.

Lördagens största evenemang i Åbo är löptävlingen Paavo Nurmi Marathon som börjar klockan 12 utanför Åbo stadsteater. Vid samma klockslag öppnar en ölfestival på Gamla Stortorget sina portar. Klockan 17 börjar fotbollsligans match FC Inter-KuPS på Kuppis fotbollsstadion en bit utanför centrum.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning