Demonstrationen på Mannerheimvägen är en fortsättning på finländsk tradition

Polisen ville inte avlägsna demonstranterna med tvång. Bild: Pyry-Pekka Kantonen/Lehtikuva

Har Elokapina något gemensamt med Martin Luther King, Rosa Parks och Muhatma Gandhi? Jo, säger universitetslektorn Pauli Rautiainen.

I långt över ett dygn blockerade Elokapina Mannerheimvägen med krav på att regeringen utropar klimatnödläge.

Civil olydnad, som rörelsen använder sig av, har enligt Rautiainen länge varit ett naturligt inslag i det finländska samhället. Det Elokapina nu gör är dessutom en väldigt passiv form av civil olydnad, nämligen bara en fredlig demonstration, tillägger han.

– De har inte gjort något som ens skulle tänja på lagens gränser. Demonstrationsrätten är en av grundpelarna för ett välfungerande samhälle. Att alla parter agerar lugnt och civiliserat är ett tecken på att vårt samhälle mår bra.

På måndag kunde HBL rapportera om att scenkonstkollektivet Kuusiplus arrangerade en föreställning som överskred det tillåtna publiktaket – med en person. Det här menar Rautiainen de facto är en aktiv form av civil olydnad eftersom föreställning aktivt utmanar coronarestriktionerna.

Inget nytt

Rautiainen har forskat i civil olydnad i nästan ett decennium och nämner flera exempel ur Finlands långa historia av fredliga aktiviströrelser.

– Koijärvirörelsen på 70-talet är kanske den mest kända. Den hade som mål att stoppa utdikning av Koijärviträsk och var startskottet för De Gröna och är orsaken till att vi över huvud taget har ett miljöministerium i Finland.

Förutom flertalet stora aktiviströrelser tar han också upp många generalstrejker som varit kritiska beståndsdelar i nationsbygget, men betonar samtidigt att Finland är ett av relativt få länder som har en historia av blodigt inbördeskrig som är motsatsen till civil olydnad.

Polisen ville inte avlägsna demonstranterna med tvång. Bild: Pyry-Pekka Kantonen/Lehtikuva

Kan vara länge

Polisen omdirigerade trafiken i området kring den sträcka av Mannerheimvägen som Elokapina hade intagit och försökte flera gånger under gårdagen öppna för förhandlingar.

I höstas fick polisens agerande vid en liknande demonstration i Helsingfors stor uppmärksamhet då de använde pepparsprej mot fredliga demonstranter från Elokapina. På grund av det ingripandet, som Rautiainen och många andra beskriver som övervåld, tror han att polisen varit mera passiv den här gången.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning