Demonstration på Senatstorget – ”Bye Bye Guggenheim!”

Ett hundratal stadsbor protesterar mot förslaget att bygga ett museum i Södra hamnen. Helsingforspolitikerna börjar diskutera Guggenheim 19-tiden.

Stadsfullmäktiges möte börjar klockan 18. Då har de segaste demonstranterna stått på Senatstorget i tre timmar. Det var färre som dök upp än man kanske kunde vänta sig utifrån från den glödheta offentliga diskussionen och alla kommentarer i sociala medier. Men de som kom var för det första där och dessutom övertygade i sin tro.

– Nej tack till skrytbygget, nej tack till Guggenheim! Bye Bye Guggenheim!

Till och med tomten var på plats men det är oklart om han var ett äkta sändebud från Korvatunturi.

– Röstar ni nej så blir det gåvor. Annars är det risbastu som gäller, sade tomten och viftade med en mager pinne.

Hälsningarna gick också till De Grönas gruppordförande Otso Kivekäs som berättade för folket att hans parti är splittrat i frågan.

– Jag kan bara inte se det planerade museet som Helsingforsbornas hus, sade han.

SFP:s Björn Månsson påpekade att det som man sagt att är donationer från privata stiftelser är ju också lån.

– Vad säger det om tron på projektet?

Fullmäktigesuppleanten Lasse Liemola (ob./SFP) tror att solen går upp i Helsingfors även om fullmäktige röstar för Guggenheim.

– Men då säger jag nog: Skit också.

Innan debatten om Guggenheim ska politikerna rösta om budgetklämmar samt diskutera spårvagnar. Guggenheimdebatten väntas vara i gång 19-tiden. Direktsändning på helsinkikanava.fi

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00