Demonstration mot Turkiet slutade med pepparsprej på Landvetter – bråkiga protester också i Oslo

Demonstranter utsattes för pepparsprej när de försökte ta sig förbi avspärrningarna. Bild: Petter Trens/TT-AP

Tumult bröt ut när ett hundratal personer demonstrerade i ankomsthallen på Landvetter flygplats i Göteborg under lördagseftermiddagen. Demonstrationer utanför Turkiets ambassad i centrala Oslo ledde också till en rad våldsamheter och polisen tog vid ett tillfälle till tårgas.

Personerna vid Landvetter demonstrerade mot Turkiets offensiv i Syrien och många bar på kurdiska flaggor.

Demonstranterna försökte stoppa incheckningen till det turkiska flygbolaget Turkish airlines flyg till Istanbul. När incheckningen flyttades till en annan del av hallen ställde sig vakter och poliser i vägen och spärrade av, rapporterar Göteborgs-Posten.

Flera demonstranter försökte då ta sig förbi avspärrningarna och polisen använde pepparsprej.

– Jag utgår från att om någon anser sig vara orättvist behandlad så kommer de att anmäla det, och då utreds det inom ramen för den anmälan, säger polisens insatschef Ulrik Wennberg till Göteborgs-Posten.

En anmälan om våldsamt upplopp och brott mot ordningslagen har upprättats efter händelsen. Demonstrationen var över strax före klockan 17.

Bråkigt i Oslo vid protest

Också i Oslo hade demonstranter samlats utanför Turkiets ambassad. Den ena demonstrationen var mot Turkiets offensiv mot kurdkontrollerade områden i nordöstra Syrien, medan den andra var för.

En butik på Karl Johan fylldes med rök, sedan en brandsläckare använts i samband med ett bråk. Bild: Lars Bryhn Nyland/TT-NTB Scanpix

Ett stort slagsmål uppstod inne i en butik på stadens paradgata Karl Johan. En grupp bröt sig loss från motdemonstrationståget, som passerade där, och stormade in i en butik.

– Där blev det slagsmål mellan flera personer inne i butiken. Det blev en del skadegörelse och dessutom utlöstes en brandsläckare, säger polisens operationsledare.

Efter att polisen använt tårgas kunde tre personer gripas.

Tidigare på dagen användes tillhyggen i ett annat storbråk med koppling till demonstrationerna, där några skadades.

Sju personer har gripits, rapporterar norska medier.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning