Demonstranter ordnade lasershow i Hongkong

Uppretade demonstranter med laserpekare vid Hongkongs rymdmuseum. Bild: Philip Fong/Lehtikuva-AFP

På onsdagen samlades hundratals demonstranter i Hongkong för att iscensätta en lasershow sedan en student gripits för innehav av tio laserpekare.

Studenten greps på tisdagen för innehav av "offensiva vapen", vilket ledde till en nattlig protest utanför polisstationen som polisen skingrade med tårgas.

Såväl polis som demonstranter har använt laserpekare och starka strålkastare mot varandra, vilket gett ett närmast surrealistiskt skimmer åt flera våldsamma upplopp.

Laserpekarna används för att irritera poliserna och för att störa polisens kameror. Polisen använder i sin tur strålkastare för att identifiera demonstranter.

Då laserpekare ofta används för att peka mot stjärntecken under nattlig stjärnskådning samlades hundratals demonstranter vid Hongkongs rymdmuseum på onsdagskvällen lokal tid för en lasershow.

Hundratals dansande ljussken och laserprickar i olika färger lös upp museets kupolformade fasad medan folkmassan jublade och skanderade slagord.

Under tiden fortsätter protesterna på andra håll i Hongkong. Tidigare under onsdagen tågade hundratals tysta, svartklädda advokater längs Hongkongs gator för att visa sitt stöd för de demonstranter som kräver minskat kinesiskt inflytande i regionen.

Juristerna gick från Hongkongs högsta domstol till regionens justitiedepartement, i en marsch som enligt bedömare visar på den prodemokratiska proteströrelsens breda stöd.

Gatuprotester mot bland annat hårdnat kinesiskt styre har pågått av och till i flera månader i Hongkong. Så sent som på tisdagen sköt polis tårgas mot demonstranter i stadsdelen Sham Shui Po.

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Under de senaste dagarna har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg ställts in och generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas och gripanden. Peking, å sin sida, har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter de anser driva på rörelsen.

Under senare år har protester vid flera tillfällen brutit ut i Hongkong. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.

Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.

Paraplyrörelsen övergick i våldsammare protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källor: AFP, UI, m fl.

Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning