Demonstranter i Minsk infösta i skåpbilar

Poliser i Minsk. Bilden är från tidigare i veckan. Bild: TT-AP

Kravallpolisen i Belarus har gripit ett 30-tal demonstranter i Minsk, många av dem kvinnor som försökte genomföra en fredlig protest i huvudstadens centrum.

Flera av ingripandena var våldsamma, de omhändertagna föstes brutalt in i väntande skåpbilar medan tusentals människor såg på.

Demonstranterna ville visa sitt missnöje med president Aleksandr Lukasjenkos auktoritära styre och det misstänkta valfusket.

Demonstranter hade tagit med sig kastruller som de slog på, några skanderade "låt oss få tillbaka Masha", med hänvisning till den gripna oppositionspolitikern Maria Kolesnikova.

Filmklipp publicerade i sociala medier visar hur kvinnorna bildar en mänsklig kedja för att försöka stoppa gripandena, men också med vittnesmål om polisbrutalitet.

Stora folkliga protester har brutit ut i Belarus sedan presidentvalet den 9 augusti, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procents väljarstöd. Valresultatet är dock starkt ifrågasatt då det allmänt ses som en produkt av valfusk. EU och flera västländer har meddelat att man inte accepterar utfallet.

Texten har uppdaterats den 12.9.2020 kl 19.30 då ytterligare demonstranter gripits.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning