Demokratiprofil får inte kandidera i Hongkong

Joshua Wong. Bilden är tagen då han häromveckan ansökte om att få ställa upp i det stundande Hongkong-valet. Bild: Vincent Yu/TT-AP

Den kände demokratiprofilen Joshua Wong säger att han är en av de kandidater som inte godkänts inför valet i Hongkong i september.

Stadens styrande har gått ut med att tolv oppositionsnamn inte får tillåtelse att ställa upp i valet. I beslutet framhävs att förespråkande av självständighet från Kina eller grundläggande kritik mot stadens nya säkerhetslag innebär att man inte respekterar områdets grundlag, Basic Law, och därför utgör grund för diskvalificering. Peking har ställt sig bakom och hyllar de lokala myndigheternas beslut.

Joshua Wong, som är en av dem, beskriver draget som "det största slaget" mot stadens prodemokratiska rörelse och säger att myndigheterna har diskvalificerat "nästan alla prodemokratiska kandidater, från unga progressiva grupper till traditionella moderata partier".

Fyra gripna

Säkerhetslagen infördes i månadsskiftet juni–juli, och har väckt starka protester. Lagen ses som ett tecken på den kinesiska diktaturens hårdnande grepp om det mer demokratiska Hongkong.

Polisen meddelade under torsdagen att fyra personer mellan 16 och 21 år gripits misstänkta för att ha brutit mot lagen. Det är första gången sedan den trädde i kraft som personer grips utan att delta i pågående demonstrationer. De gripna, tre män och en kvinna, är studenter och anklagas för att via internet ha organiserat en rörelse som kämpar för ett självständigt Hongkong.

– De ville förena alla olika självständighetsgrupperingar i Hongkong för att främja ett oberoende Hongkong, säger Li Kwai-Wah vid polisens nationella säkerhetsavdelning, på en presskonferens.

Polisens har beslagtagit deras telefoner, datorer och dokument.

"Syftet är att tysta"

Gripandena fördöms av människorättsorganisationen Human Rights Watch:

– Det grova missbruket av den här grymma lagen gör det tydligt att syftet är att tysta meningsmotståndare, och inte att skydda nationell säkerhet, säger Sophie Richardson, organisationens Kinachef.

Många organisationer i Hongkong, som har kämpat mot Pekings inflytande över regionen, upplöstes strax innan lagen trädde i kraft i månadsskiftet juni–juli för att undvika att straffas.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning