"Demokratin är i gungning"

Finska Deniz Kemppainen var på Atatürk flygplats i Istanbul i Turkiet när militären försökte genomföra en statskupp natten till lördagen. Hon är orolig för landets framtid. Turkiets regering anklagar den muslimske predikanten Fethullah Gülen för att ha stått bakom komplotten.

– Vi anlände till flygplatsen med ett plan från Finland just före klockan elva på kvällen, då kuppen började. Varken bussar eller taxi tilläts köra till flyfältet och pansarvagnar lär ha funnits utanför. Vi kunde ha promenerat i väg men vi vågade inte eftersom president Recep Tayyip Erdoğan hade beordrat folket att "gå ut på gatorna för att försvara demokratin och motsätta sig kuppen".

Det var en skrämmande natt, speciellt när man inte hade någon aning om vad som var på gång.

Kemppainen var på väg på semester till Turkiet med sina föräldrar. Hennes mamma är turk och planen var att familjen skulle övernatta hos Kemppainens morföräldrar i Istanbul. I stället stannade de på flygplatsen.

– Folk började skrika och vi flydde upp till andra våningen, men uppenbarligen var det falskt alarm. Ungefär klockan två på natten strömmade det in folk genom flygplatsens dörrar som ropade något om Allah och presidenten och viftade med flaggor. Det var rätt skrämmande. De återvände ännu en gång, men sedan lugnade läget sig och vi lade oss för att sova på några stolar vid en kafeteria.

Orolig. Deniz Kemppainen ser Turkiets framtid som mörk. Bild: Privat

Explosion

Kring klockan fyra på natten vaknade familjen till ljudet av en explosion.

– Vi flydde in i kafeterians bakre rum tillsammans med andra resenärer. Ingen visste riktigt vad som pågick men några lokalinvånare sade att det var militären som försökte stoppa Erdoğans plan från att återvända till Istanbul. Ljudet var uppenbarligen ett F16-jaktplan som sprängde ljudvallen. Vi hörde ytterligare tre smällar. Vi gick sedan ner till källarvåningen.

– Kring klockan sex lämnade vi flygplatsen. Då började stämningen där redan vara ganska normal, trots att det var få människor där. Det var en skrämmande natt, speciellt när man inte hade någon aning om vad som var på gång.

Familjen tog bussen rakt från flygplatsen till Kemppainens morföräldrars stuga utanför staden.

– Här är det lugnt. Men i Istanbul och Ankara lär det vara oroligt. Medierna skriver knappt om något annat men de tar tydligt regeringens parti så det är svårt att veta vad man ska tro. De säger att Fethullah Gülen är bakom komplotten men många undrar om inte det är regeringen som står bakom kuppen. Den kan ha varit ett sätt för Erdoğan att öka sin popularitet.

Anklagad. Turkiets regering säger att den muslimske predikanten Fethullah Gülen står bakom statskuppsförsöket. Bild: Thomas Urbain

Gülen-rörelsen

Gülen-rörelsen är det största religiösa brödraskapet i Turkiet och har haft mycket inflytande.

Rörelsen vill se ett samhälle där islamiska värderingar hålls högt, men det har varit svårt att definiera exakt vilken typ av grupp det rör sig om, även för dem som analyserat den.

Gülen-rörelsen är inte anti-västerländsk på samma sätt som den sittande AKP-regeringen, men har tidigare samarbetat med AKP under cirka tio års tid.

Källa: TT

Gülen är en muslimsk predikant som bor i exil i USA. Han är en fiende till Erdoğan sedan 2013 och betraktas av Turkiet som en farlig terrorist. Landet har begärt att USA ska överlämna honom. Den turkiska regeringen har sänt en samling handlingar om den honom till USA, säger Turkiets premiärminister enligt TT.

– Vi kommer att lägga fram mer bevis än de vill ha. Vi har inte några tvivel om varifrån kuppen kom, det är kristallklart sade premiärminister Binali Yildirim till det turkiska parlamentet.

Men Gülen säger att risken för att han ska utlämnas till Ankara från sin exil i USA är minimal, eftersom USA är en rättsstat, skriver TT.

– Jag tror inte att regeringen kommer att bekymra sig över något som saknar laglig grund, säger han till AFP.

TT skriver att USA:s utrikesminister John Kerry sagt att Erdoğan får lägga fram "bevis, inte anklagelser" om Gülen ska utlämnas. Gülen har i sin tur anklagat Erdogan för att själv ha iscensatt kuppförsöket.

"Stämningen är bakåtsträvande"

Kemppainen ser Turkiets framtid som mörk.

– Situationen är dålig. Oberoende av vem som står bakom kuppen så är dess följd att regeringens grepp om landet hårdnar. Det är ännu okänt på exakt vilka grunder tusentals personer inom rättssystemet fängslats. I och med det försvagas maktens tredelning mellan regeringen, riksdagen och rättsväsendet.

Hela demokratin är i gungning, säger hon.

– En stor del av folket tror sig skydda demokratin genom att marschera på gatorna men jag tror det handlar om att regeringen vill göra folket upprörda så att de sedan kan stärka sin egen makt i bakgrunden. Stämningen är bakåtsträvande och det pratas till och med om att dödsstraffet ska införas igen. Jag vet inte om det kommer att hända, men jag blir inte överraskad ifall det händer.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03