Demokrater: Trump ska avsättas

Adam Schiff i centrum vid torsdagens riksrättsförhandlingar. Bild: Senate Television/TT-AP

Donald Trump har missbrukat USA:s presidentmakt på ett sätt som ingen annan tidigare gjort, och måste därför avsättas. Det var budskapet från Demokraternas företrädare under åklagarsidans näst sista dag i riksrätten i Washington.

– Man kan inte lita på att denne president gör vad som är rätt för landet. Man kan lita på att han gör vad som är rätt för Donald Trump, sade Adam Schiff, en av de demokrater som utsetts att leda åklagarsidans arbete.

– Han gör det nu. Han har gjort det förut. Han gör det de kommande månaderna. Han gör det i valet om vi låter honom. Det är därför ni, om ni finner honom skyldig, måste komma fram till att han ska avsättas.

Adam Schiff har blivit omtalad för sina känslostarka tal i processen. Bild: Senate Television/TT-AP

– Ty rätt spelar roll. Och sanning spelar roll. Annars är vi förlorade, sade Schiff i sitt känsloladdade framförande.

Inte sedan Washington

Kollegan Jerry Nadler beskrev närmare åtalspunkten maktmissbruk, som handlar om påtryckningar mot Ukraina att starta en brottsutredning kopplad till Joe Biden, en av Trumps tänkbara rivaler i det kommande presidentvalet.

– President Trump använde sitt ämbetes makt, för att få främmande makt att lägga sig i vårt val, till gagn för honom personligen, sade Nadler.

– Sedan president George Washingtons tillträde 1789 har ingen president missbrukat sin makt på detta sätt.

Den andra formella anklagelsepunkten, försök att hindra kongressens arbete, tas upp under åklagarsidans sista dag, i dag. Sedan är det försvarets tur att argumentera för sin sak i tre dagar.

Nästa vecka

Demokraterna försöker förlänga och fördjupa processen genom att bland annat kalla flera vittnen, men har hittills misslyckats med att locka tillräckligt många senatorer från Republikanerna för att få igenom det.

Om denna uppdelning längs partilinjen fortsätter kan rättegången vara över redan i slutet av nästa vecka, då Trump väntas bli frikänd. Demokraterna är långt ifrån den majoritet på två tredjedelar i senaten som krävs för fällande dom.

Presidenten själv fortsätter att avfärda rättegången som en oberättigad "häxjakt". "Det orättvisaste och mest korrupta processen i kongressens historia!", twittrade han på torsdagen.

USA:s kongress kan avsätta landets president, om statschefen döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser", i enlighet med första artikeln i landets grundlag.

En sådan process inleds med att formella anklagelser läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren (som har 435 ledamöter).

En utredning mot Donald Trump som inleddes i september ledde till två sådana anklagelsepunkter, som röstades igenom i december.

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för. En sådan omröstning mot Trump kan komma nästa vecka.

Ingen president i USA har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, och friades sedan i senaten. I fallet Richard Nixon (1974), efter Watergateskandalen, inledde representanthuset en riksrättsprocess. Presidenten hann dock avgå innan den hann fullbordas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning