Dement kvinna gick fel – vandrade till Kina

En dement kvinna från norra Thailand vandrade 64 mil in i Kina av misstag. Bild: TT-Grafik

En thailändsk kvinna skulle hälsa på sin son – men gick aningen för långt.

59-åringen rapporterades saknad för åtta månader sedan. Hon lämnade sitt hem i den thailändska provinsen Chiang Rai, nära gränsen till Laos och Myanmar, för att hälsa på sin son i juni 2018.

Först i januari i år kom de första livstecknen från kvinnan – från Kina. Hon hade då vandrat 640 kilometer till den kinesiska staden Kunming. Hennes thailändska id-kort hjälpte myndigheter att identifiera kvinnan och se till att hon sattes på ett flyg hem till Thailand. Nu är hon äntligen hemma igen.

– Hon berättade att hon hade gått till fots, fortsatt att vandra och bett om mat från stånd längs med vägen, säger en thailändsk immigrationspolis.

Kvinnan, som tillhör minoritetsfolket Akha, ska ha gått ned 20 kilo i vikt under de åtta månaderna till fots. Hur hon lyckades ta sig över två gränser och in i Kina obemärkt är ännu oklart.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning