Delseger för svenskspråkiga missbrukare

Pixnekliniken skulle enligt de ursprungliga planerna stänga dörrarna vid årsskiftet. Bild: LEHTIKUVA / MARCUS LILLKVIST / SPT

Missbrukarvården på svenska vid Pixnekliniken i Malax fortsätter tills vidare.

Malax kommundirektör Mats Brandt säger att de har fått ett startskott för förhandlingar.

– Vi är ännu inte helt i hamn med den här frågan. Tidigare var det en stor samkommun som upprätthöll verksamheten och vi behöver fortsättningsvis stöd från jättemånga kommuner.

Malax första prioritet är att se till att det inte blir avbrott i anstaltsvården. Prioritet nummer två är att utveckla missbrukarvården. Under februari kommer kommunen att vara i kontakt med andra kommuner i Svenskfinland.

– Om allt går i lås så tar vi upp det här på nytt i behandling och slår fast avtalet i mars, säger Brandt och tillägger att återkopplingen från kommunerna har varit bra.

Han säger ändå att man gått in i processen med en ödmjuk inställning att det är temporärt.

– Om två år då landskapsreformen genomförs och social- och hälsovården överförs till landskapsnivå följer det här med.

Kårkulla avslutar vården den 30 juni och den nya Pixnekliniken inleder sin verksamhet den 1 augusti.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54