Delningen av Air Berlin framskrider

Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Paul Zinken

Delningen av flygbolaget Air Berlin går vidare. De som är intresserade av att köpa delar av bolaget måste lägga sina bud i dag. Bland budgivarna finns tyska Lufthansa och formel 1-legenden Niki Lauda som samarbetar med researrangören Thomas Cook.

Bolagets ledning väntas fatta beslut om buden senast den 25 september. Försäljningsprocessen kompliceras dessutom av en pilotprotest den här veckan, då de massjukskrev sig. Bolaget tvingades ställa in cirka 300 flyg under två dagar på grund av protesten.

Air Berlin har cirka 8 500 anställda och äger 140 flygplan. Dessutom äger det värdefulla start- och landningstider på tyska flygplatser.

I fjol hade Air Berlin 36 miljoner passagerare, men bolaget har lidit av ekonomiska problem länge. Under de två senaste åren har det gjort förluster på 1,2 miljarder euro och i augusti drog den största ägaren Etihad Airways bort sitt stöd.

Tysklands ekonomiminister Brigitte Zypries har meddelat att Air Berlins egendom av konkurrensskäl inte kan säljas till bara en ägare. Konkurrenter har anklagat Lufthansa, som är intresserat av delar av Air Berlin, för att försöka få monopol på den tyska flygtrafiken. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03