Delegater: Ställ inte stad och landsbygd mot varann, bygg upp lagandan

Två ordförandekandidater valde folkdräkt – Katri Kulmuni som ställer upp för omval, och riksdagsledamot Petri Honkonen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

På lördagen väljer Centern ordförande. Oberoende av vem det blir efterlyser partiaktiva en bättre gemensam anda. Besvikelser från förra regeringsperioden hänger också kvar på det lokala planet.

Centerns partikongress – känd för att vara ett massevenemang med tusentals delegater och hundratals folkdräkter – är den här gången uppdelad på 16 orter på grund av coronakrisen.

Även om antalet delegater är 2 416 stycken är det glest i Uleåborgshallen. Här är bara partitoppen och delegaterna från Norra Österbotten.

Kretsens två vice ordförande, Marjut Lehtonen från Oulais och Liisa Lumijärvi från Brahestad, uppger att båda ännu funderar över vem de ska rösta på i ordförandevalet.

Marjut Lehtonen från Oulais och Liisa Lumijärvi från Brahestad är båda vice ordförande i Norra Österbottens kretsstyre. Bild: Sylvia Bjon

– Det finns inte en enda nyckel, det är en hel nyckelknippa som behövs, säger Lehtonen om Centerns situation.

– Och det hänger inte på en person – det är allt från kommunbeslut uppåt, säger hon, men tillägger att ordförande är den synliga profil som ska klara av att sätta ord på partiets linje.

– Det som märks i dagens offentliga diskussion är att de som är extrema får synlighet, medan vi som representerar den måttliga medelvägen inte syns lika mycket, säger Lumijärvi.

Lehtonens hälsning till den kommande partiledaren är "att göra mer tillsammans, bygga en bättre anda."

– Det har vi alltid haft, men det behövs mer för att gå upp från tio procent.

Det jag inte kan acceptera är att man i offentliga debatter går in för smågrälande och käbbel.

De talar också om behovet att få bort motsättningar mellan stad och landsbygd – något som flera på kongressen nämner. Lumijärvi talar för en beställning på Centerpolitik också i städerna där det råder missnöje över infrastruktur och trafik.

En motion på kongressen handlar också om att skärpa stadspolitiken.

– Vår stadspolitiska linje räcker inte för att tjäna Helsingfors, säger delegaten Joonas Paavilainen i sitt inlägg på kongressen.

Läs också: Förhandsfavoriten Saarikko: "Centern är regionernas, barnfamiljernas och de flitiga löntagarnas och företagarnas parti"

"En del besvikelse från förra regeringsperioden"

Lehtonen och Lumijärvi har båda i sina hemtrakter upplevt effekterna av centraliseringen av vårdnätet under den förra, Centerledda regeringens tid. Oulais förlorade då en förlossningsavdelning. Brahestads sjukhus hörde till dem som fick köra ner sin operationsverksamhet i samband med regeringen Sipiläs jour- och sjukhusreform.

Lehtonen säger att det ibland finns saker man får leva med – och att det nu går bättre för sjukhuset i Oulais, som riktat in sig på andra områden.

– Det har utvecklats på andra områden, och under coronakrisen såg vi hur oerhört viktigt det var med ett decentraliserat nätverk inom vården.

Är folk nöjdare nu?

- Inte alla. Alla är individer, en del är sura länge och kanske inte heller ser de större helheterna i samband med ett lokalt beslut, säger Lehtonen.

– I Brahestad syns och hörs det fortfarande. Läget reflekteras i kommunekonomin och staden har inte återhämtat sig. Där finns en del besvikelse över besluten förra regeringsperioden. Men Annika (Saarikko, dåvarande omsorgsminister) besökte Brahestad, pratade med folk och medgav att det gjorts misstag - att man borde ha drivit igenom vårdreformen först och sedan sett på sjukhusnätet, säger Lumijärvi.

Ordförandekandidat Annika Saarikko gör en sista videohälsning utanför Uleåborgshallen. Ordförandevalet är på lördag. Bild: Sylvia Bjon

För att upprätta nytt förtroende gäller det att gå ut med det positiva och sätta ord på det, säger Lehtonen.

– Nu får vi till exempel massor av fler studieplatser till regionen. Men vi behöver föra fram att det går att sprida dem också lokalt, alla behöver inte vara i Uleåborg. Vi har till exempel vårdutbildningar både i Oulais och i Brahestad.

"EU ingen stor vattendelare längre"

– Det jag inte kan acceptera är att man i offentliga debatter går in för smågrälande och käbbel. Jag vill att man diskuterar inom partiet och sedan drar åt samma håll och sprider det positiva. Ingen har väl lust att gå med i en gemenskap som käbblar, säger en av viceordförandekandidaterna, Riikka Pakarinen (C) som är tidigare Europaparlamentariker och numera finansministerns rådgivare.

Pakarinen hör också till dem som flaggar för att sluta skapa motsättning mellan stad och landsbygd. Hon är själv född i Varkaus men är nu fullmäktigeledamot i Esbo.

Läs också: Kulmunis pik mot Marin: "Finlands största bekymmer är inte hur vi förkortar arbetsdagarna"

Pakarinen säger att EU inte längre är en lika stor vattendelare inom Centern som det var när Finland röstade om medlemskapet, även om EU:s återhämtningsfond också blev ett debattfrö i ordförandevalet.

– Jag har kretsat den senaste månaden i olika landskap och faktum är att det inte väckt så mycket frågor eller mothugg. Det är förstås en stor sak, och i någon mån delar det åsikterna, men enligt de enkäter vi gjort i partiet förstår största delen den grundläggande orsaken till att fonden blev till, att man velat stimulera den europeiska ekonomin och hjälpa också Finlands export.

– En annan viktig sak är att det varit en engångsföreteelse, och att borgensansvaret är noga avgränsat, vilket var Finlands krav.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning