Delade tio kränkande bilder på Instagram – döms för grov ärekränkning

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Fotografierna på kvinnan var försedda med bildtexter som anspelade på sex och prostitution. Kvinnan blev sjukledig och senare bytte hon jobb.

Esbo tingsrätt har dömt en 37-årig man för bland annat grov ärekränkning.

Under november 2017–maj 2018 delade mannen tio fotografier på en kvinna på Instagram under ett antaget namn. Fotografierna var försedda med bildtexter som anspelade på sex och prostitution.

Kvinnan fick veta om bilderna då hon sökte på sitt eget namn. Hon jobbade som mannens personliga handledare på ett rehabiliteringscenter för missbrukare och psykiskt sjuka. Mannen delade bilderna efter att hon avslutade deras vårdrelation.

Kvinnan blev chockad av att hitta fotografierna på Instagram. Hon blev sjukledig och senare bytte hon jobb.

Kontot hade 27 följare, men var öppet för alla.

Mannen erkände dådet, men hävdade att brottet i fråga inte var grovt. Tingsrätten var av annan åsikt.

Förutom grov ärekränkning dömdes mannen för femton andra brott, bland annat flera stölder, betalningsmedelsbedrägerier och snatterier.

I och med att han hade tidigare brottshistoria dömde tingsrätten honom till ett sammanlagt fängelsestraff på fyra månader.

Dessutom dömdes mannen att betala 2 500 euro i skadestånd till kvinnan. Domen har inte vunnit laga kraft.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning