Delade reaktioner på EU-direktiv om länkar på webben – "Professionell journalistik föds inte gratis"

EU-parlamentet godkände på onsdagen ett direktiv som förnyar de upphovsrättsliga spelreglerna på nätet. Bild: SPT/Carl-Anton Storbacka

EU-parlamentet godkände på onsdagen ett direktiv som förnyar de upphovsrättsliga spelreglerna på nätet. Medieförbundet välkomnar det nya direktivet.

Det nya EU-direktivet slår fast att till exempel teknikjätten Google och andra operatörer på den digitala marknaden måste betala upphovsrättsliga ersättningar till tidningshusen för att distribuera upphovsrättsskyddat material.

– Vi är glada över att tidningsutgivarnas juridiska position på den digitala marknaden stärks. Den oberoende journalistikens livskraft är oumbärlig för en fungerande demokrati, säger vd Jukka Holmberg på Medieförbundet i ett pressmeddelande.

En klar majoritet av europaparlamentarikerna röstade för att stärka digitala publikationers skydd av upphovsrätten. EU-parlamentets beslut ska garantera att artister, musiker, manusförfattare och journalister får betalt för sitt arbete när det används av plattformar som till exempel Youtube, Facebook och Google News.

– En professionell journalistik föds inte gratis. Det är rimligt att de globala teknikjättarna, som utnyttjar digitalt material kommersiellt också betalar ersättningar för det, säger Medieförbundets direktör Satu Kangas i pressmeddelandet.

Enligt Europaparlamentets beslut har journalisterna rätt att få en skälig andel av de upphovsrättsliga ersättningar som ska betalas av de digitala serviceproducenterna.

Mellanhänderna gynnas

Europaparlamentets omtvistade beslut har också väckt kritik. Bland kritikerna finns nätaktivister och konsumentorganisationer, men också en rad finländska europaparlamentariker som röstade mot direktivet. Europaparlamentariker Nils Torvalds (ALDE/SFP) är en av dem.

– Direktivet kommer inte att stärka konstnärernas, journalisternas och musikernas upphovsrättsliga skydd. Det kommer tvärtom att stärka mellanhändernas och plattformarnas ställning ytterligare, säger Torvalds.

Enligt Torvalds tryggar den existerande lagstiftningen redan nu ett starkt upphovsrättsligt skydd.

– Problemet är att det nuvarande systemet missbrukas. Ifall du är en Beatles-stjärna av Paul McCartneys kaliber så har du de ekonomiska resurserna att åberopa dina rättigheter. Det kan en journalist, manusförfattare eller musiker som är ny i branschen sällan göra, säger han.

Hur ser du på Googles och Facebooks utnyttjande av upphovsrätten i dag?

– Det bästa sättet att komma åt teknikjättarnas missbruk av upphovsrätten vore att skärpa monopollagstiftningen. Vi måste gå efter monopolen. Det nya direktivet om upphovsrätten är inte en lösning på problemet, säger Torvalds.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning