Delad seger i Helsinki Challenge

Långtidslagring av värme och informationsverktyg för optimering av cancerbehandling. Två idéer och två team delade på segern i Helsingfors universitets idétävling Helsinki Challenge.

Juryn, under ledning av Tuija Talvitie, var så pass imponerad av finalisten att det blev en delad seger. Sju olika lag hade kvalificerat sig för finalen i Helsinki Challenge och som vinnare stod Team Heatstock från Aalto-universiet under ledning av Ari Seppälä och Team Icombine från Helsingfors universitet under ledning av Jing Tang.

Team Heatstock utvecklar ett material som kan långtidslagra värme, vilket vore ett viktigt framsteg i arbetet mot klimatförändringen och för förnybar energi, medan Team Icombine arbetar med att utveckla ett informationsverktyg som hjälper läkare att ta fram individuellt optimerade cancerbehandlingar.

Helsinki Challenge är en idétävling som ordnas av Helsingfors universitet. Syftet är att jobba fram innovationer som är kopplade till FN:s hållbarhetsmål. Tidigare var tävlingen ett internt evenemang inom universitetet, men sedermera har en internationell tävling där tvärvetenskapliga team samarbetar med bland annat företag, affärsänglar och lagstiftare.

Finallagen deltog i år med projekt som handlade om allt från malariabekämpning och mentalhälsoverktyg för unga familjer. HBL uppmärksammade tidigare i veckan ett team som jobbar med att ta fram en fungerande mininjure – stor som en brödsmula – med hjälp av en 3D-printer.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00