Dekki på Glaspalatsets innergård imponerar – men känns inte jätteoriginellt

Den fräscha halloumisalladen fick en fin söthet av krusbären och jordgubbarna. Bröden, som restaurangen bakar själva, hade väldigt bra smak. Bild: Cata Portin

Glaspalatsets innergård i Helsingfors öppnar äntligen snart igen efter en över två år lång renovering. HBL testade den nyöppnade uteserveringen Dekki, som bjuder på snygga lunchportioner och en avslappnad miljö – bortsett från arbetslandskapet invid.

Dekki, uteserveringen som hör ihop med kaféet Latorrefazione, öppnade i juli på M-bars ursprungliga plats.

Dekki är lite speciell, för även om den ligger mitt i centrum, slipper man det höga ljudet av trafiken och vägdammet fast man sitter ute. Där, inne på innergården, ter sig restaurangen som något av en oas mitt i centrum. Ja, om man bortser från arbetslandskapet som fortfarande pågår på själva innergården. Relativt lugnt är det ändå, och det känns nästan avkopplande för att vara så centralt, också mitt på dagen.

Med solen i ryggen går jag dit tillsammans med fotografen Cata Portin. Vi beställer lunchen vid Dekkis bar. Jag beställer ricottafyllda gnocchis med smörstekta kantareller för 11,90. Cata tar salladen för 10,40, som består av grillad halloumi, krusbär, quinoa, aubergine och jordgubbar. Vi tar båda vegetariska alternativ, men det finns också köttalternativ.

– Maten steks i uteköket i en träkolsugn, berättar servitören, som ger oss trevlig betjäning.

Varje morgon värms den upp till 350 grader. Det går att välja att sitta både i skuggan av ett litet tak eller i direkt solljus. Eftersom ganska friska brisar blåser just i dag väljer vi att sätta oss i solljuset, precis invid en rabatt med små palmträd.

– Till lunchen hör också bröd, som vi gör själva, säger servitören.

Jag går in till kaféet där brödet finns och där finns alla de sorter. Från grytbröd med pecorinoost och bröd med pistaschnötter och ruccola, till bröd med vitlök och basilika. Där finns till och med ett frasigt fröknäckebröd med torkade tranbär. Jag behöver inte ens sätta brödet i en servett, utan kan plocka åt mig en liten brödtallrik, med en tillhörande liten skål för smör eller olivolja. Det finns inga glutenfria brödalternativ, men när jag frågar kommer servitören med glutenfria, butiksköpta knäckebröd. Så även den glutenintoleranta kan få bröd – men det är inget häpnadsväckande.

– Knäckebrödet smakar lite som godis, utbrister Cata, som annars inte brukar gilla bröd.

Tranbären ger en sötsur smak åt knäckebrödet. Medan vi mumsar på brödet dröjer det inte längre än kanske fem minuter förrän lunchen serveras åt oss. Bådas portioner ser väldigt imponerande ut för att vara lunch. Definitivt bättre än de typiska lunchbufféerna, men till samma pris, konstaterar vi. Min portion är dekorerad med små ätbara violer. Cata är peppad på att få hugga in på sin halloumisallad:

– Alltså halloumi bara älskar man ju, säger hon.

Efter att ha tuggat i mig de små violerna tar jag den första smakbiten av mina gnocchis. Till en början blir jag besviken på att portionen ser ganska liten ut, men efter att ha tuggat i mig ungefär halva portionen får jag svälja det – gnocchis är väldigt mättande. De verkar ha stekts i samma panna som de små kantarellerna och har därför smak av dem. För den som gillar smaken av svamp, och jag är en av dem, så är det mycket gott. Den vattniga såsen som ligger på bottnen är däremot inget som imponerar på mig.

Cata är också nöjd med sin färggranna sallad. Hon tycker om de färska och söta smakerna som blandas, och prisar speciellt quinoaröran. Även om hon är väldigt nöjd med storleken på salladsportionen lämnar hon de sista salladsbladen kvar på tallriken.

– Jag skulle kunna tänka mig att komma på nytt.

Dekki är inte bara en lunchplats. De är också kafé, bar och restaurang. Kvällstid förvandlas baren till ett ganska högljutt ställe med musik, drinkar och många kunder. Den omgivande miljön känns fräsch, avslappnad och hipp. Helt enkelt ett fint ställe att sätta sig ner på och inta en estetisk lunch samt iaktta människorna och staden som lever runtomkring en. Om än inredningen känns lite kedjeaktig och utbudet inte är så originellt.

Dekki ligger vid Mannerheimvägen 22, Glaspalatsets innergård.

Bar, lunchställe och à la carte-restaurang. På lunchmenyn finns sex alternativ, och alla rör sig kring det normala priset för en lunch i Helsingfors. En sallad kostar 10,40, så den får du med en vanlig lunchkupong. Pastan kostar 10,70. Om du vill ha risotto kostar det 11,90. Detsamma gäller den varierande rätten, som under vårt test var turkiska lammspett. Den säsongsenliga rätten, som vi provade på, kostade 11,90.

Lunchen serveras från klockan 11 till 14.30.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning