Déjà vu i Jyväskylä – IFK påminde publiken om vårens bragd

IFK-spelarna fick jubla i Jyväskylä då laget tog en 4–3-seger efter förlängning Bild: Hannu Rainamo

Historien upprepade sig själv då HIFK besökte JYP i Jyväskylä. Hemmalaget var på väg mot en säker seger då IFK stod för en osannolik upphämtning och tog hem segern i förlängning.

Den 28 mars spelades en av de mest märkliga och underhållande matcherna i vårens slutspel i Jyväskylä.

Hemmalaget JYP ledde över HIFK med 5–0 efter drygt tio minuters spel och matchen såg minst sagt avgjord ut. Efter två reduceringsmål såg JYP på nytt ut att punktera matchen då man satte 6–2 halvvägs in i matchen.

Men IFK vägrade ge sig och kom till slut till 6–6 för att vinna i förlängningen.

Den 14 september besökte IFK följande gång Jyväskylä och publiken på läktarna fick gnugga sina ögon extra mycket då mardrömmen från i våras såg att upprepa sig – också om det den här gången skedde i mindre skala.

Med tre och en halv minut kvar att spela ledde hemmalaget med 3–1 och det fanns inte mycket som talade för att IFK skulle komma tillbaka in i matchen.

Men två snabba mål av Erik Thorell och Iikka Kangasniemi förde matchen till förlängning där Joonas Rask avgjorde.

– Déjà vu, viskade assisterande tränaren Jarno Pikkarainen på vägen till omklädningsrummet med knuten näve.

Och det är lätt att förstå. Thorell, som inledde spurten som till slut gav en ny seger, var med i våras då laget stod för den makalösa vändningen och sade att det fanns en del liknande element och känslor då ligan körde i gång på fredagen.

– Vi hade alla en bra känsla hela tiden. Det kändes inte vid något skede att de var så mycket bättre än vi och vi trodde hela tiden på oss själva.

Kommentaren är Thorells efter fredagens match men den hade lika väl kunnat komma ur landsmannen Patrik Carlssons mun efter den där märkliga kvällen i slutet av mars.

– Vi visar oerhörd styrka då vi reser oss från det där läget och inte ger oss trots att de har en rätt klar ledning på slutet.

Igen är det Thorell som talar också om samma ord kom ur Carlssons mun för snart ett halvt år sedan.

Det är lätt att förstå Pikkarainens ord då han gick mot IFK:s omklädningsrum. Det är verkligen som om man upplevt det här förr.

Thorell säger ändå att laget inte hade nytta av att ha stått för vårens bragd då man igen vände klart underläge till förlängningsseger i Jyväskylä.

– Njae. Vi har så många nya spelare i laget den här säsongen så det är nog ett helt nytt lag och många som inte var med då. Men det är klart att det är speciellt att göra det igen, säger han.

– Jag tycker det är väldigt starkt och tufft att göra det och speciellt att göra det här. Bortamatcherna mot JYP är alltid svåra och att vi lyckas stå för en sådan här sak i inledningen av säsongen är väldigt starkt.

En av IFK:s styrkor mot slutet av förra säsongen var just att man klarade av att vända underlägen i slutet av matcherna. Matchen i Jyväskylä var exceptionell men samtidigt en naturlig sak då man ser till helheten. Att inleda på samma sätt då den nya säsongen kör i gång visar att det finns en styrka och en stark tro inom laget.

– Det kändes som om vi hade hyfsad kontroll över vårt spel så jag tycker nog vi kan vara nöjda med öppningsmatchen. Det är klart att det alltid finns en massa att förbättra i början av säsongen men så ska det ju vara, säger Thorell.

– Två poäng ska vi vara nöjda med.

IFK fortsätter sin bortaturné direkt på lördag då laget reser vidare till St: Michel. Efter det väntar Vasa och Sport på tisdag innan det äntligen blir hemmapremiär på torsdag då HPK besöker Ishallen.

– Det är som det är att börja med tre bortamatcher. Men samtidigt ger det laget en bra möjlighet att vara tillsammans och svetsas samman, säger Thorell.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03