Degerö skola fick allaktivitetsplan

Barnen vann! Elever och lärare möttes i en lekfull fotbollsmatch på den nya bollplanen under invigningsfestligheterna. Bild: Carina Storbjörk

Det var en länge efterlängtad bollplan som invigdes vid Degerö skola i Helsingfors på tisdag kväll. Skolan som saknar gymnastiksal har nu en allaktivitetsplan på gården.

Fartfyllda och lekfulla fotbollsmatcher utspelades mellan elever, lärare och föräldrar när den nya allaktivitetsplanen vid Degerö skola invigdes på tisdagskvällen. Det var en efterlängtad fest. Skolan, som ligger på Hertonäs gårds marker i Helsingfors, saknar gymnastiksal och Hem och skola-föreningen har under de senaste tio åren jobbat för att få en idrottsplats till skolgården.

– Vi är väldigt glada över att vi äntligen med hjälp av Ässäkenttä-projektet har fått en bollplan till skolgården, säger Annika Knekt-Ahtinen, som är aktiv inom föräldraföreningen.

Den här typen av samarbete mellan organisationer, kommuner och näringslivet ser ut att vara framtidens melodi. HOK-Elantos informationschef Ralf Nyberg säger att kooperativet vill vara med och bygga samhället.

– Barnens och ungdomarnas motionsverksamhet bidrar till att öka gemenskap och sunda livsvanor. Allaktivitetsplanerna står till förfogande för alla barn och förutsätter inte medlemskap i idrottsföreningar, poängterar Nyberg.

Också Bollförbundet ser fördelar i att affärsföretag aktivt deltar i byggandet av fungerande motionsplatser.

– Det behövs bra motionsställen in närheten av invånarna för att öka folks aktivitet. Den här typen av samarbetet mellan kommun och näringslivet är viktigt, tycker Mikael Anthoni, ordförande för Bollförbundets Helsingfors distrikt.

Finlands Bollförbunds och S-gruppen startade 2011 en riksomfattande kampanj för att bygga 100 allaktivitetsplaner intill skolor i hela landet.

Planerna byggs i samarbete med kommunen, men ofta är det föräldraföreningen vid skolan som samlar in pengar för att finansiera halva projektet. Det lokala handelslaget stöder planen med cirka 40 procent av kostnaderna.

Bollplanen vid Degerö Lågstadieskola vid Hertonäs gård är den 52:a planen som invigdes.

Allaktivitetsplanen används av skolan dagtid, men är tillgänglig för invånarna i området under kvällar och veckoslut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning