Defensiven i fokus – i offensiven riktas blickarna mot lejonens superduo

Anton Lundell och Arttu Ruotsalainen stod för över 40 procent av lejonens mål i gruppspelet. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

En missad målchans i fel läge i kvartsfinalen mot Tjeckien kan leda till att hela ishockey-VM får en katastrof- eller fiaskostämpel för lejonens del. Men vem ska kliva fram och agera offensiv hjälte i ett lag som saknar just naturliga målskyttar?

Det sägs att den åttonde matchen i ett ishockey-VM är den viktigaste. Kvartsfinalen är en enskild match som definierar ett helt lag. Det kan kanske kännas orättvist att en match klan få så stor betydelse men faktum är att en plats i semifinalen och spel om medaljer betyder att VM varit en lyckad turnering för lejonen medan en förlust i kvartsfinalen ofta ses som ett fiasko, en katastrof och ett bottennapp.

Jukka Jalonen har tagit upp det här faktumet under VM i Riga och han är medveten om att det arbete han gjort med landslaget hela den här säsongen och speciellt de senaste veckorna nu kommer att bedömas utifrån matchen mot Tjeckien.

Blir det förlust i torsdagens kvartsfinal kommer det inte hjälpa Jalonen att förklara hur Finland vann målchanserna i spel fem mot fem, hur domarlinjen inte gynnat lejonen i turneringen eller hur marginalerna är små på den här nivån.

Det som lite hjälper Jalonen att slippa fiaskostämpeln vid en eventuell förlust mot Tjeckien är det faktum att han lett lejonen till två VM-guld.

Men faktum kvarstår: Bara seger duger i kvartsfinalen.

Och Jalonen har, tillsammans med sitt lag, gett sig själva bra förutsättningar att ta sig till helgens avslutande matcher i VM.

Då Jalonen tog ut laget till ishockey-VM var han realistisk och målade inte upp några fantasibilder om laget. Han uttalade högt frågan om vem som ska göra lejonens mål i VM. Det fanns, om inte en oro, så en viss osäkerhet inför turneringen då laget saknar de naturliga målskyttarna, spelarna som kliver fram och sätter pucken i mål då det behövs som mest och de som bär lagets offensiv under svåra stunder.

Marko Anttilas fantastiska målform i VM för två år sedan i all ära men "Mörkö" är inte en naturlig matchvinnare i form av målskytte. Att han gjorde de avgörande och viktiga målen i Bratislava betyder inte att han gör det i Riga. Det är förstås också Jalonen mycket medveten om.

Lejonlotsen har byggt sitt lag med tanke på framgång. Han gick inte in i VM med syfte att spela den mest underhållande ishockeyn och han gick inte in i VM för att Finland skulle satsa offensivt och vinna målrika matcher. Nej, Jalonens huvudtes var att spela en hockey som ger så många segrar som möjligt.

I det här lagets fall handlar det om att försvara kompakt, riskfritt och noggrant. Det betyder att varken lejonen eller motståndarna får allt för många målchanser och att matcherna till största del varit målfattiga och jämna matcher som avgjorts med uddamålet.

Fyra av lejonens sju gruppspelsmatcher slutade i uddamålssegrar och en i uddamålsförlust. Det var bara matcherna mot de två sämsta lagen i gruppen som slutade med större marginal (Norge 5–2 och Italien 3–0).

Lejonen har spelat disciplinerat och litat på den spelstil, taktik och plan som Jalonen lagt upp. Jalonens kalkylerande taktik har visat sig passa laget väl. Om det inte varit för målskytteproblemet, speciellt i matchen mot Kazakstan, hade Finland tagit hem gruppsegern.

10 insläppta mål på sju matcher är klart godkänt och det visar att Finland har en fungerande defensiv och ett starkt målvaktsspel. Den defensiva delen behöver varken Jalonen eller lejonsupportrarna oroa sig över inför torsdagens kvartsfinal mot Tjeckien.

Då hela femman försvarar både mitt- och defensivzon som ett kollektiv och styr ut motståndarnas anfall mot kanterna och ger Juho Olkinuora arbetsro mellan stolparna kommer Finland knappast att släppa in fler än två mål också om Tjeckien förfogar över en av turneringens starkaste anfall.

Frågan är om Finland har råd att släppa in fler än ett mål i de kommande matcherna. Lejonen vann bara en match på ordinarie speltid då motståndarna gjorde fler än ett mål i gruppspelet. Det var matchen mot Norge.

Jalonen får orsak att återkomma till frågan han ställde inför VM: Vem gör målen?

Blickarna riktas mot Anton Lundell och Arttu Ruotsalainen.

19-åringen Lundell har vuxit enormt mycket under VM. IFK:s supertalang missade en stor del av vårsäsongen på grund av coronaviruset, kom inte alls upp till sin bästa nivå i ligaslutspelet men Jalonen litade på att Lundell kommer i form inför eller senast i VM.

Lundell tackade för förtroendet och satte sitt första landslagsmål i Euro Hockey Tour-turneringen i Tjeckien och i VM har han specialiserat sig på att sätta viktiga och spektakulära mål. Han är lagets poängetta och bästa målskytt tillsammans med Ruotsalainen. Båda har nätat fyra gånger.

Att de bildar lejonens farligaste duo framåt är naturligt men samtidigt ett visst orosmoment. I de tre sista matcherna i gruppspelet gjorde lejonen sju mål – Lundell och Ruotsalainen stod för fem av dem.

Vad händer om Tjeckien lyckas få stopp på Finlands superduo?

Finns det andra som kliver fram och tar ansvar och avgör?

Iiro Pakarinen har gjort tre mål i VM och Tony Sund två. I övrigt är det bara Saku Mäenalanen, Jere Innala, Atte Ohtamaa, Hannes Björninen och Kim Nousiainen som nätat var sin gång i VM.

Då Finland saknar den offensiva bredden och spetsen blir defensiven och kollektivet allt viktigare. Men oberoende hur bra försvars- och målvaktsspelet fungerar måste Finland också göra mål för att nå framgång i VM.

Hela VM kan till slut hänga på en enda målchans och hur en lejonspelare lyckas där.

Det är inte en optimal utgångspunkt för ett lag där målskyttet är en av svagheterna.

Men det kan vara det som avgör om VM slutar i katastrof, fiasko, ett bottennapp eller inte.

Filip Saxén Sportchef

Slutställningarna i grupperna:

Grupp A:

Ryssland 7 5 1 0 1 28-10 17

Schweiz 7 5 0 0 2 27-17 15

Tjeckien 7 3 2 0 2 27-18 13

Slovakien 7 4 0 0 3 17-22 12

Sverige 7 3 0 1 3 21-14 10

Danmark 7 2 1 1 3 13-15 9

Storbritannien 7 1 0 1 5 13-31 4

Belarus 7 1 0 1 5 10-29 4

Grupp B:

USA 7 6 0 0 1 21-8 18

Finland 7 4 2 1 0 19-10 17

Tyskland 7 4 0 0 3 22-14 12

Kanada 7 3 0 1 3 19-18 10

Kazakstan 7 2 2 0 3 22-18 10

Lettland 7 2 0 3 2 15-16 9

Norge 7 2 1 0 4 17-21 8

Italien 7 0 0 0 7 11-41 0

Kvartsfinaler:

3 juni, klockan 16.15:

Schweiz–Tyskland

USA–Slovakien

3 juni, klockan 20.15:

Finland–Tjeckien

Ryssland–Kanada

Semifinaler den 5 juni (kl. 14.15 och 18.15) och final (kl. 20.15) samt bronsmatch (kl. 15.15) den 6 juni.

Finländarnas poängliga:

Anton Lundell 7 matcher, 4 mål+2 assist=6 poäng, Arttu Ruotsalainen 7, 4+1=5, Tony Sund 7, 2+2=4, Saku Mäenalanen 7, 1+ 3=4, Jere Innala 7, 1+3=4, Iiro Pakarinen 7, 3+0=3, Atte Ohtamaa 7, 1+1=2, Petri Kontiola 7, 0+2=2, Marko Anttila 7, 0+2=2, Niko Ojamäki 5, 0+2=2.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning