Deckardrottningen Eva Frantz mest lånad på biblioteket

Eva Frantz För han var redan dö var den svenskspråkiga bok som lånades mest 2020. Bild: Marica Rosengård

Av de tio mest lånade böckerna på svenska i Finland var Eva Frantz deckare För han var redan dö den allra mest lånade 2020. Det skriver hennes förlag Schildts & Söderströms i ett pressmeddelande.

Frantz barnrysare Hallonbacken återfinns finns på sjätte plats och deckaren Den åttonde tärnan på tionde plats på topplistan.

På andra plats finns Ann-Luise Bertells Heiman och på tredje Monika Fagerholms Vem dödade bambin, visar statistiken från upphovsrättsorganisationen Sanasto.

Av all inhemsk skönlitteratur har Enni Mustonens Pukija lånats ut flest gånger. På andra plats finns samma författares Sotaleski och tredje Leena Lehtolainens Valapatto.

Av all inhemsk utlånad barn- och ungdomslitteratur består tio i topp av Tatu och Patu-böcker (Sixten och Blixten), förutom en Risto Räppääjä-bok. Barnboken Vesta-Linnéa och vännerna av Tove Appelgren är på plats nio av utlånad svensk skönlitteratur.

Totalt gjordes nästan 65 miljoner lån och lånförnyelser i finländska bibliotek år 2020. I topplistan ingår endast lån av fysiska böcker.

Läs också: Intrigen föddes under barnvagnspromenaderna – Eva Frantz nya deckare handlar om äktenskap och moderskap

Läs också: Mycket av det goda onda – många personer och relationssnirklar ryms i Eva Frantz senaste deckare om Anna Glad

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning