Luciakandidat 10, Tilde Koroleff: "Alla ska kunna vara en lucia för någon"

Tilde Koroleff är energisk, spontan och har en positiv livssyn. I höstas flyttade hon från Åland till Helsingfors för att studera. – Aldrig hade jag trott att jag skulle flytta från lilla Åland till Finlands huvudstad, säger hon. Koroleff betonar vikten av insamlingskampanjen för lucia och är glad att få vara med och bidra.

– Lucia har alltid varit någon som känner empati och är öppen för att ta in alla människor som behöver hjälp. Även de som inte nödvändigtvis ber om den. Det är viktigt att lucia inte har ett visst utseende utan att det kan vara vem som helst, oavsett vad du identifierar dig som eller vilken läggning du har. Alla ska kunna vara en lucia för någon, säger Tilde Koroleff.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Då jag var med i Ålands lucia i fjol fick jag en större inblick i vad det går ut på. Jag har förstås alltid vetat att Finlands lucia finns, men det var inte förrän då jag förstod hur viktig hela insamlingskampanjen är. Jag vill vara med och bidra ett år till.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Jag tycker hon har en jättestor roll! Speciellt under vinterhalvåret, men hon är också med under resten av året. Lucia ser alla, hon bryr sig inte om var du kommer ifrån eller hur du ser ut. Hon ser dig som den du är.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Min underbara mormor som gick bort för något år sedan. Jag tror hon hade varit väldigt stolt över mig. så vill jag lussa för alla de ensamma i världen och de som saknar trygghet i sina liv.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– Jag tror de beskriver mig som ganska sprallig, väldigt pratglad, ett litet energiknippe kanske. En glädjespridare har jag också fått höra.

Om du kunde prata med ett djur, vilket vore det djuret?

– Om jag väljer ett specifikt djur, då skulle det vara min katt där hemma som tyvärr är ganska sjuk just nu. Jag vill berätta för henne att vi är där för henne och att det nog blir bättre snart.

Vilka talanger besitter du som inte många känner till?

– Jag är väldigt bra på att komma ihåg namn. Det är inte ett fotografiskt minne, men presenterar någon sig en gång, då kommer jag ihåg vad de heter. Det tycker jag är en ganska bra egenskap att ha.

Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt?

– Att flytta till Helsingfors, det trodde jag aldrig någonsin att jag skulle göra. Men jag tog mig i kragen och bestämde mig för att göra det. För två år sedan hade jag aldrig kommit att tänka på att jag skulle flytta från lilla Åland till Finlands huvudstad. Det är nog det konstigaste jag hittat på att göra, men bra blev det.

Vad ser du mest fram emot?

– Att pandemin får ett definitivt slut och att världen går tillbaka till det normala.

Var är du om 10 år och vad gör du då?

– Då jobbar jag som pedagog på ett daghem. Har kanske en familj med två barn och en hund. Jag bor nog i ett egenbyggt hus på Åland med havsutsikt.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat!

Tilde Koroleff

Ålder: 20 år.
Familj: Mamma, mammas sambo, pappa, pappas sambo, lillebror, lillasyster.
Hemort: Jomala, Åland.
Gör: Flyttade nyss till Helsingfors för att börja studera småbarnspedagogik, dansar och är med kompisar.
Musikintresse: Tilde sjunger och för några år sedan var hon med i musiktävlingen Delux på Åland, i fjol var hon med i Ålands lucia som tärna.
Läser just nu: Mest kursböcker för en tenta senare i veckan, lyssnar annars hellre på ljudböcker och poddar.
Favoritmat: Lagar hon själv blir det oftast tacos, äter hon ute på restaurang blir det gärna hennes nyfunna kärlek risotto.
ANDRA LÄSER