Debutant vann Berlin Marathon

Guye Adola vann i Berlin. Bild: Tobias Schwarz/Lehtikuva

Att det blev en etiopisk triumf i Berlin Marathon var väntat. Men segernamnen var oväntade.Framför allt i damklassen där Gotytom Gebreslase vann i sitt allra första maratonlopp.

Etiopiskan har de senaste åren lämnat banlöpning på 5 000 och 10 000 meter för längre lopp. I Berlin, där det första av de stora maratonloppen nu genomfördes utan coronarestriktioner, tog hon en klar seger på tiden 2.20.09, 1.14 minuter före landsmaninnan Hiwot Gebrekidan som var den löpare med bästa personbästatiden i startfältet.

– Att vinna i mitt första maraton var en stor överraskning och jag är väldigt glad. Men jag hade bra förberedelser och kom hit med ambitionen att vinna, säger Gebreslase i segerintervjun.

Tredjeplatsen togs av etiopiskan Helen Tola, 2.56 efter segrarinnan.

Trots den tidiga starttiden, 9.15, var det varmt för löparna som sprang i 20-graders värme. Vilket den etiopiske segraren Guye Adola vittnade om.

– Skorna blev väldigt varma, det kändes som att de brann, säger han i segerintervjun.

Han vann herrklassen på 2.05.45, 29 sekunder före kenyanen Bethwel Yegon och 1.02 före landsmannen Kenenisa Bekele som var regerande titelhållare i det tyska maratonloppet och storfavorit.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna, men förväntade mig ett bra lopp tillsammans med Bekele, säger Adola.

På Berlins maratonbana har det satts elva världsbästatider, men värmen satte stopp för nya rekord i år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning