Debatten om uteserveringar blossade upp igen

KÄLLA TILL ORO? Basturestaurangen Löylys uteservering måste stänga tidigare än konkurrenterna vid vattenbrynet kring Eira. Bild: Cata Portin

Den njugga tillståndspolitiken i Helsingfors skapar åter debatt då basturestaurangen Löylys ägare i fredags gick ut och anklagade myndigheterna för ojämlik behandling.

Ärtholmens strandlänga har under de två senaste somrarna blivit ett nytt centrum för nattlivet i Helsingfors. Ett av de nya nöjesetablissemangen är basturestaurangen Löyly som sedan öppningen för två månader sedan blivit en favorit bland stadsbor och turister.

Men något var fel från början – i motsats till de andra nattöppna uteserveringarna på området måste Löyly stänga sin redan vid midnatt. De övriga har beviljats tillstånd att hålla öppet senare.

Restaurangkedjan Royal som driver verksamheten i Löyly vill inte göra ett problem av saken, men i fredags fick Löylys grundare och delägare Jasper Pääkkönen nog och ventilerade sin känsla av orättvisa via sociala medier.

"Samtliga konkurrenter på området har tillstånd till klockan ett eller två … det känns onekligen orättvist att Löyly inte ges samma verksamhetsförutsättningar", skriver Pääkkönen och fortsätter: "Sommaren är kort i Norden, stadsborna borde få njuta av de få varma nätter vi har […] det är bedrövligt att varje kväll tvingas be människor flytta sig inomhus."

Falska uppgifter

Pääkkönens text har delats långt över tretusen gånger på Facebook och tagits väl emot av helsingforsare som redan länge fått lida av de överdrivet nitiska regleringarna av uteserveringar, såväl som indragna bullerlov för stadsfestivaler.

Skådespelaren och passionerade hobbyfiskaren Pääkkönen kunde i måndags inte nås för en vidare kommentar – telefonsvararen berättar att han är ute och fiskar – och Löylys andra delägare, gröna riksdagsledamoten Antero Vartia ville inte heller kommentera tillståndsdebaclet eller kritisera tjänstemäns beslut.

Vartia ville ändå korrigera uppgifter som cirkulerat i offentligheten om att myndigheterna fått ta emot talrika klagomål om buller från Löyly.

– Det stämmer över huvud taget inte, jag har precis kontrollerat saken själv. Inte ett enda klagomål har registrerats, säger Vartia som i tillståndsfrågan hänvisar till restaurangens drivare Royal.

Mattolaituri 09–02

Brunnshuset 12–04

Ugnsholmen 11–22

Carusel 09–22

Kafé Birgitta 09–22

Hernesaaren Ranta 10–02

"Diskussion pågår"

Från regionförvaltningsverket (AVI) meddelar överinspektör Jarmo Castrén att Löylys tillstånd att bedriva uteservering endast till klockan 24 baserar sig på polisens bedömning om bullerskador i närliggande stadsdelen Eira. Och vad gäller ansökan om förlängt tillstånd, hävdar Castrén att någon sådan inte skickats in alls.

Royals vd Aku Vikström ser saken annorlunda.

– Vi har ända från början sökt uteserveringstillstånd till klockan två och vi är i fortgående diskussioner med AVI, säger Vikström. Jag är säker på att vi kommer att nå ett ömsesidigt tillfredsställande resultat.

Vikström påminner om att det inte är tjänstemännen som ska klandras i frågan.

– De sköter sitt jobb. Besluten fattas på högre ort och det är dit klagomålen borde riktas.

Som vd för restaurangkedjan vill Vikström inte kommentera Löylys aktuella process, men tillstår att avreglering av restaurangbranschens villkor överlag är mycket välkommen.

– Det är glädjande att regeringen gått in för att montera ner onödig byråkrati, det gagnar både företagare och konsumenter i vår bransch.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning