Debatt om flygplatsen i Malm: ”Jag förstod inte att han vill tala”

Kauko Koskinen (Saml) stod två meter från stadsfullmäktiges ordförande Tuuli Kousa (Gröna) men han var osynlig för henne. – Han borde ha tryckt på knappen, säger hon.

Helsingforsfullmäktiges möte tog på onsdagskvällen en märklig vändning när det blev Kauko Koskinens tur att tala. Koskinen glömde att registrera anförandet i fullmäktiges datasystem men han tog sina papper, steg upp från sin plats och gick till talarstolen.

I fullmäktigesalen sitter Kauko Koskinen i första raden framför näsan på ordförande Tuuli Kousa. Podiet är två meter till vänster om ordföranden.

– Jag såg honom inte, säger Kousa som avbröt diskussionen om Koskinens motion utan att Koskinen själv hann säga ett ord.

Av fullmäktiges videoupptagning framgår att Kousa väntade i sex sekunder innan sitt beslut.

Koskinen och 16 andra politiker önskar att staden deltar i festligheterna på Malms flygplats i maj. Flygplatsen och dess sega försvarare är en nagel i ögat på dem som vill lägga ned flyget och i stället bygga bostäder i området.

– Mitt beslut hade inget att göra med ämnet, försäkrar Tuuli Kousa. Han hade inte bett om ordet och det var det.

Tuuli Kousa valdes nyligen till stadsfullmöktiges ordförande. Bild: Lehtikuva/ Heikki Tuuli

Själv säger Kauko Koskinen att "jag glömde trycka på knappen i bordet".

– Men jag stod i talarstolen, Det kan inte ha varit oklart att jag ville säga något.

Kauko Koskinen har varit i fullmäktige i 20 år.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Ordförande Kousas beteende väckte genast förargelse i delar av fullmäktige, men inte alla. På videon på helsinkikanava.fi kan man se och höra hur somliga politiker är roade av situationen och även applåderar.

– En riktig blunder, säger Koskinens bänkkamrat Björn Månsson (SFP).

Flera politiker, bland andra just Månsson och Feministiska partiets Katju Aro, påpekade i senare anföranden och i samband med helt andra ämnen, att de förtroendevalda representerar stadsborna och att deras anföranden inte får stoppas på grund av teknikblunder.

Enligt Björn Månsson hände allt så fort och alla var så förbluffade att ingen annan hann be om ordet. På det sättet kunde också Koskinen ha fått sitt anförande registrerat i systemet på rätt sätt.

Ordföranden kunde också själv ha bett Koskinen att åtgärda saken och så skulle debatten ha varit igång.

När HBL når Kauko Koskinen för en kommentar sitter han och förnyar sin ursprungliga motion. Den kan finnas på stadsfullmäktiges föredragningslista redan på nästa möte som är om två veckor.

5 § Begäran om ordet i stadsfullmäktige

Då ordföranden öppnat diskussionen i ärendet ska de ledamöter eller de andra personer med rätt att delta i diskussionen som önskar yttra sig begära ordet antingen via mötessystemet eller muntligt efter uppstigning eller på något annat tydligt sätt, dock inte muntligt under en annans anförande.

Koskinens motion

Kauko Koskinen och 16 andra ledamöter föreslår i sin motion att staden i samarbete med Malmin lentoaseman ystävät ry (Malms flygplats vänner) ska ordna ett evenemang med luftfarts- och kulturtema på Malms flygplats år 2018.

Evenemanget kan ordnas i maj i likhet med den ursprungliga invigningsfesten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning