Déa Solin vann Arvid Mörne-tävlingen

Vinnare. Årets Arvid Mörne-vinnare Déa Solin är bosatt i Malmö, där också denna bild är tagen. Bild: Anton Bic

Ett närgånget berättarjag charmade juryn. Ett stort erkännande, säger vinnaren.

Déa Solin är uppvuxen i Jakobstad, men bosatt i Malmö. Hon vann årets upplaga av Arvid Mörne-tävlingen med novellen som en tonårsfilm på netflix med 2 av 5 stjärnor i betyg, vars titel prisjuryn också tar fasta på i sin motivering: här är det mer än två stjärnor som gäller.

"Det är att vara berusad i rätt sällskap och ett flöde som andas kittlande i nacken. En driven text som sveper läsaren från fest till Oslo för att det är i rörelse man överlever", skriver juryn som också lyfter fram "hur berättarjaget närgånget rör sig i olika rum där stämningen ligger sked".

– Det känns väldigt kul – och förvånande. Det är fint att få ett så stort erkännande för sitt skrivande, säger Déa Solin då HBL får tag på henne.

Till vardags går Solin på skrivarlinjen på Skurups folkhögskola, strax utanför Malmö, för andra året. Hon berättar att hon skriver "massor" – främst prosa, ungdomslitteratur med inriktning på tonårstjejer, men också poesi.

Ja, Solin fick de facto också ett hedersomnämnande i fjolårets Arvid Mörne-tävling, då det var dikter som gällde.

Vinnarnovellen då?

– Den handlar om en ungefär tjugoårig tjej i Malmö och hennes liv, som är fullt av något slags rastlöshet eller mållöshet. Men det är kryddat med en hel del humor och det finns en del halvmärkliga människor i hennes omgivning, berättar Solin.

Bastu och VHS

För sitt vinnande bidrag belönas Solin med 5 000 euro. Andra pris och 3 000 euro tillföll i år Quynh Tran, Malmö, för novellen VHS, som enligt juryn "på ett inkännande sätt beskriver det mysterium som öppnar sig, bit för bit, då vuxenlivet sipprar in i tillvaron".

Tredje pris och 2 000 euro gick till Axel Åhman, Helsingfors, för Bastutronen, enligt juryn "en uppfriskande novell där både maskulinitet och språkpolitik kläs av i en allt hetare bastu".

Hedersomnämnanden fick Ida Kronholm, Helsingfors, och Julia Mäkkylä, Åbo.

Det är Svenska folkskolans vänner som ordnar Arvid Mörne-tävlingen som är öppen för skribenter under 30 år (Systertävlingen som bär Solveig von Schoultz namn riktar sig till 30-åringar och äldre). I årets Arvid Mörne-jury satt författaren Mia Franck (ordförande), författaren Peter Sandström och litteraturvetaren Maria Österlund.

Sammanlagt 81 tävlingsbidrag skickades in, vilket är 17 fler än i fjol då tävlingen gällde dikter.

Artikeln har uppdaterats 10.5 kl 22.15 p.g.a. att Quynh Trans namn var felstavat

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03