Stoppades från sommar-OS – rasar mot Valieva-beslutet

21-åriga Sha'Carri Richardson stoppades från OS i Tokyo efter att ha testat positivt för marijuana. Att 15-åriga Kamila Valieva tillåts tävla trots dopningsmisstankarna är ett "slag i ansiktet", säger den amerikanska stjärnsprintern. "Kan vi få ett ordentligt svar på vad som skiljer hennes situation från min?", skriver hon på Twitter.

Sha'carri Richardson kritiserar beslutet att låta ryska Kamila Valieva tävla trots dopningsmisstankarna. Arkivbild.
15.02.2022 10:15 UPPDATERAD 15.02.2022 10:17
I somras kom beskedet – USA:s supersprinter och medaljhopp Sha'Carri Richardson hade testat positivt för en otillåten substans inför sommar-OS i Tokyo och 21-åringen stoppades helt från att tävla i spelen.
Den substans som påträffats i Richardsons dopningstest var marijuana, och i samband med att provsvaret offentliggjordes erkände sprintern att hon rökt cannabis för att hantera sin mammas bortgång.

Cas: "Hjärtskärande"

Hon motsatte sig dock att substansen gett henne någon sportslig fördel – och även om idrottens skiljedomstol Cas konstaterade att fallet var "hjärtskärande på flera plan" – så stod beslutet om stjärnans dopningsavstängning på en månad fast.
När den ryska konståkaren Kamila Valieva nu tillåts tävla vidare i vinter-OS i Peking trots att även hon testat positivt för en otillåten substans rör det upp starka känslor hos sprintern. Som ett "slag i ansiktet", beskriver hon beskedet.
"Kan vi få ett ordentligt svar på vad som skiljer hennes situation från min? Min mamma dog och jag får inte springa, och jag var också tippad att bli topp tre. Den enda skillnaden jag kan se är att jag är en svart ung dam".
Att Valievas prov från december analyserats först nu är också provocerade, enligt Richardson.
"Precis som hela världen vet så kom mitt provresultat ut inom en vecka och mitt namn, och min talang, skickades till folkets slakt".

Ingen medaljceremoni

Hade det dröjt över en månad till dess att Richardsons testsvar publicerats hade hon kunnat delta i spelen.
Tidigare under måndagen meddelade Cas, som under söndagen hållit förhör med konståkaren, att Valieva får fortsätta att tävla i spelen trots att hon den 25 december testat positivt för en förbjuden hjärtmedicin.
Ett beslut som Internationella olympiska kommittén inte kan gå emot, men skulle det vara så att Valieva tar en medalj i tisdagens konståkningstävlingar så blir det ingen medaljceremoni, har IOK meddelat.

ANDRA LÄSER