Niinistö i London: "Svårt att se hur vi kan gå tillbaka till hur det var förr"

Finlands president Sauli Niinistö varnar för en lång konflikt efter mötet med försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force i London. Nato diskuterades också under mötet.

President Sauli Niinistö och Storbritannien premiärminister Boris Johnson under JEF-mötet i London.
Charlotta Buxton
15.03.2022 19:40 UPPDATERAD 16.03.2022 12:43
– Det här kriget, de ekonomiska följderna, osäkerheten sträcker sig långt in i framtiden, säger Finlands president Sauli Niinistö under en presskonferens på den finska ambassadörens residens i London på tisdagen.
Niinistö hade tidigare under dagen deltagit i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) möte i London tillsammans med bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Sveriges statsminister Magdalena Andersson och representanter för de andra länder som ligger i närheten av Östersjön.
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj deltog på videolänk och bad om hjälp och stöd.

"Vi kan inte gå tillbaka"

Under mötet diskuterades hur medlemsländerna kunde koordinera biståndet till Ukraina, men även hur framtiden ska se ut om och då kriget får ett slut.
– Vi är överens om att vi inte kan gå tillbaka, att mycket har förändrats. Det är svårt att föreställ sig hur vi kan gå tillbaka till hur det var förr eller hur det skulle uppstå, säger Sauli Niinistö.
President Sauli Niinistö uttryckte också sin egen chock över läget i Ukraina. Det handlar om en balansgång mellan att få slut på civilbefolkningens lidande och risken för en upptrappning, sa han.
I Storbritannien varnar man för att kriget i Ukraina kan vara början på en lång konflikt. Försvarsministern Ben Wallace sade förra månaden i en intervju med The Daily Mail att kriget kan ta tio år.
– Men västvärlden är stor nog, rik nog och sofistikerad nog att betala priset om det behövs. Och vi måste göra det. Vår frihet är inte gratis.
Storbritannien varnar även för att hotbilden kan sträcka sig utanför Ukraina. Ben Wallace har sagt att Rysslands Vladimir Putin inte kommer att "sluta efter Ukraina" och verkar redo att "använda allt" i de baltiska länderna.
– Han tror inte att de är verkliga länder, sade Wallace i en intervju med BBC.
Storbritannien har bland annat utökat sitt försvarssamarbete med de baltiska länderna och skickat soldater till Estland. JEF är ytterligare ett försvarssamarbete i området. Till organisationen hör utöver Storbritannien, Finland och Sverige även Nederländerna, Island, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Estland. Alla andra medlemsländer förutom Sverige och Finland hör till Nato.

"Säkerhetsgarantier är en lång process"

Även Natomedlemskap diskuterades under JEF-mötet i Storbritannien.
– I alla diskussioner får vi höra att Natos dörrar är öppna, säger Sauli Niinistö.
På frågan om Magdalena Anderssons uttalande om att en svensk ansökan om Natomedlemskap kunde destabilisera läget har påverkat diskussionen i Finland svarar han:
– Det har inte så stor inverkan på våra tankegångar, men det är bra att veta.
JEF består av Storbritannien, Finland, Sverige, Nederländerna, Island, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Estland.
Natofrågan dök även upp under Sauli Niinistös bilaterala möte med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
– Storbritannien stöder Finland hur vi än väljer att sköta vårt försvar, säger han.
Då det gäller frågan om säkerhetsgarantier efter att Finland lämnat in en eventuell framtida ansökan svarar Sauli Niinistö att det är frågan om en längre process i länder som Storbritannien där det i sådana fall måste debatteras i parlamentet.
– Säkerhet garanteras, men säkerhetsgarantier är en lång process.
Enligt Sauli Niinistö fortsätter diskussionen nu i Finland och i riksdagen.
– En del val innefattar även risker och det måste diskuteras noga.

Johnson vill fördjupa samarbetet med Finland

Premiärminister Boris Johnson betonade i ett pressmeddelande efter mötet att suveräna stater måste kunna välja sin egen framtid, utan rädsla för eller hot från Ryssland.
Johnson uppger också att han under mötet med Niinistö redogjorde för Storbritanniens långvariga och orubbliga stöd till Finland och dess säkerhet, och att han ser fram emot att fördjupa försvaret och kulturella band mellan länderna.
"Ledarna har kommit överens om att hålla kontakt under de kommande veckorna", står det i pressmeddelandet.

Brittiska medier: JEF kan agera snabbare än Nato

Under presskonferensen i London uttrycker Sauli Niinistö sin egen chock över läget. Enligt honom handlar det nu om en balansgång mellan att få ett slut på civilbefolkningens lidande i Ukraina och risken för en upptrappning.
Även Kinas roll i konflikten diskuterades under JEF-mötet i London. Under den senaste veckan har USA varnat att Kina kan ge både ekonomiskt och militärt stöd till Ryssland.
JEF är ett försvarssamarbete som leds av Storbritannien och grundades 2012. Målet är att utveckla de deltagande ländernas militära beredskap med hjälp av gemensamma övningar, förebygga olika kriser och vid behov agera tillsammans i krissituationer. Enligt uppgifter i brittiska medier kan JEF röra sig snabbare än Nato och agera under de första 12 timmarna om ett av medlemsländerna skulle attackers.

ANDRA LÄSER