Sainz segrare på Silverstone – efter otäck krasch

En otäck krasch i första kurvan försenade Storbritanniens GP med en timme. När racet väl återupptogs kammade Ferraris Carlos Sainz hem segern – spanjorens första seger i karriären. – Jag kommer aldrig glömma den här dagen, säger Sainz i segerintervjun.

Alfa Romeos Zhou Guanyu kraschade våldsamt.
Storbritanniens GP var inte ens en kurva gammal när flera bilar kraschade på Silverstone. Värst gick det för Alfa Romeos förare Zhou Guanyu vars bil hamnade upp och ner innan den gled av banan och for över barriären, varpå det blev röd flagg direkt.
Valtteri Bottas, Zhous teamkamrat, fick efter 45 minuter beskedet av sitt team att Zhou pratade och att han inte drabbats av några frakturer. Alfa Romeo meddelade senare även att Zhou bedömts som okej och att han fått lämna sjukhuset.
Även Williams Alexander Albon fick föras, via helikopter, till sjukhuset i Coventry för vidare rutinkontroll, där han uppgavs vara okej.

Verstappen med problem, Bottas avbröt

Russell, Zhou och Albon var de tre förare som inte kom till snart när racet knappt en timme efter kraschen återupptogs – där flera åskådare försökte ta sig in på banan efter att racet avbröts, men personerna omhändertogs direkt innan de lyckades med sitt försök.
Och racet bjöd därefter på både det ena och det andra.
Red Bulls Max Verstappen fick tidigt problem och hördes över teamradion säga att "bilen är 100 procent sönder".
Verstappen var därmed borta från toppstriden – som blev högdramatisk. Bottas lopp slutade efter 20 varv då hans Alfa Romeo sade upp kontraktet.

"Otroligt glad"

Till slut var det spanjoren och Ferraris Carlos Sainz som vann racet, före Red Bulls Sergio Pérez, Mercedes Lewis Hamilton och Ferraris Charles Leclerc. Kampen om andraplatsen var en fantastisk klassiker som bjöd på flera omkörningar mellan de tre inblandade. Varje gång Hamilton körde om en rival vrålade rekordpubliken på Silverstone högljutt. Över 400 000 besökte F1-helgen i Storbritannien.
Sainz var lyrisk efter segern.
– Jag vet inte vad jag ska säga, det är otroligt. Första racesegern, 150 race in i karriären, med Ferrari, på Silverstone. Jag kan inte begära mer, det är en väldigt speciell dag som jag aldrig kommer glömma. Jag är otroligt glad, säger Sainz.
Vidare slutade Alpines Fernando Alonso femma, McLarens Lando Norris sexa, Verstappen sjua och Haas Mick Schumacher åtta.
Verstappen leder VM-serien 34 poäng före stallkamraten Perez. Bottas är åtta.

ANDRA LÄSER