"Olyckligt om jag uppfattas som domedagsprofet"

En actionthriller om ett krisande jordklot – med hjältar som kan rädda mänskligheten. Så beskriver klimatforskaren Johan Rockström sin nya bok om tillståndet för och på en allt varmare planet.– Det är en superhjälteberättelse på vetenskaplig grund.

Klimatforskaren Johan Rockström har skrivit en bok om planetens historia och framtid.
10.01.2022 05:30
För bara någon månad sedan fick Johan Rockström ta emot diplom ur kung Carl XVI Gustafs hand sedan Världsnaturfonden utsett honom till årets miljöhjälte. Men professorn i jordsystemsforskning beskriver uppmärksamheten kring sin person som i det närmaste obehaglig och framhåller att han bara gör sitt jobb. När han pratar om superhjältar i samband med sin nya bok syftar han inte på sig själv utan på de lösningar som kan hjälpa till att fixa den svåra situation som planeten befinner sig i.
– Först har vi de vetenskapliga beläggen för att vi håller på att förstöra hela planetens stabilitet. Det är ett enormt hot, en krissituation, säger han.
– Sedan kommer hjältarna in. Vi har mycket vetenskapliga belägg för att det fortfarande finns innovationer, lösningar och möjligheter att rädda mänskligheten och nå tillbaka till en stabil planet.

ANDRA LÄSER