Partiledare drar tungt lass dygnet runt – "Det har blivit värre"

Trycket på partiledare har ökat enormt, anser statsvetaren Göran Djupsund. De förväntas vara tillgängliga hela tiden.– Under min förra period som minister fanns det dagar då jag var så slut att jag nästan inte orkade stiga upp följande dag, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Niclas Lönnqvist
14.09.2018 16:03 UPPDATERAD 14.09.2018 17:19
I veckan meddelade De grönas partiledare Touko Aalto att han är sjukledig på grund av att han är utbränd. Det är inte första gången en politiker är sjukledig på grund av utbrändhet och utmattning. Arbetsminister Jari Lindström (Blå) brände ut sig i fjol och riksdagsledamot Jani Toivola (De gröna) har varit sjukledig sju månader på grund av depression. Politikernas sits är inte lätt och jobbet är krävande.
– Man är själv ansvarig för sitt jobb och hur man fördelar sitt arbete. Jobbigaste för partiledare är vad som snackas i media och vad man ska uttala sig om. Det handlar om saker som man inte kan påverka, men som sammanlagt kan utgöra en stark psykiskt stressande faktor, säger Vänsterförbundets ordförande Li Andersson.
Hon upplever att diskussionen om utbrändhet bland politiker inte är speciellt vanlig över partigränser.
– Inom partiet för vi diskussioner och uppmuntrar de som jobbar i vår organisation att prata öppet om arbetsbördan blir för tung. Bilden av hur en bra ledare ska vara i Finland är gammalmodig. Det passar dåligt för en ledare vara hemma med barn eller vara sjukledig på grund av depression eller utbrändhet. Det borde inte vara exceptionellt att en partiledare eller politiker kan vara sjukledig, säger Andersson.
Det är inte trycket inifrån partiet som utgör den största stressen för Andersson.
– Jag tror att det flesta inser att vi är människor, men förväntningarna på vad vi ska prestera blir motstridiga. En del vill att man visar känslor och andra inte.
Anna-Maja Henriksson får ta emot kontakter på e-post, telefon och sociala medier sent in på kvällen. Hon tycker att man måste vara nådig mot sig själv när orken tryter.
– Inom politiken stöter jag ofta på människor som har väldigt höga prestationskrav, men jag lärt mig att man måste vara nöjd med en prestation som är lägre än var ribban är ställd.
Svenska folkpartiets partiledare Anna-Maja Henriksson håller med om att diskussionen om arbetsbörda och eventuell utbrändhet pågår främst inom den egna gruppen. Henriksson har själv erfarenheter av att orken håller på att tryta.
– En del ledamöter och ministrar har tunga och långa dagar. Jag har varit med i rikspolitiken i 12 år. Under min förra period som minister fanns det dagar då jag var så slut att jag nästan inte orkade stiga upp följande dag. Och nu har jag också fått sådana varningssignaler att jag måste vika tid för mig själv för att hålla mig fysiskt i skick.
De grönas Touko Aalto är sjukskriven på grund av utbrändhet. Hans partikollega Jani Toivola har varit sjukskriven på grund av depression.
Henriksson upplever det som problematiskt att en politiker ska vara tillgänglig nästan 24 timmar i dygnet och 7 dagar i veckan.
– Det har blivit värre. Människor har ett stort behov av att hålla kontakt. I grunden är det ju bra att man vill hålla kontakt med politiker och det uppskattar jag, men det jobbiga är att strömmen av kontakter är på en helt annan nivå än för tio år sedan och det börjar bli ohanterligt. Det leder till att du på fredag kväll ännu svarar på e-post eller får telefonmeddelande klockan 22. Man måste prioritera. Jag blir inte en sämre politiker för att svaret kanske ges i morgon eller dagen där på.

24 timmar i dygnet

Henriksson medger att rollen som partiledare ger extra ansvar och att man är under lupp hela tiden.
– Det finns extra strålkastare på mig, men jag trivs med uppdraget som partiledare. Det är en del av jobbet att vara ledare och föremål för kritik. Man är lite av en tusenkonstnär. Man måste tycka om jobbet. Annars orkar man inte. Jag upplever ändå en harmoni med jobbet trots att det ibland är blåsigt. En viktig sak är att vara nådig mot sig själv och inse när det är dags att vila, säger Henriksson.
Li Andersson upplever att jobbet som partiledare kräver att man ibland också är nöjd med en prestation som är lägre än var ribban är ställd.
Statsvetaren Göran Djupsund anser att trycket på partiledarna ökat enormt eftersom de är betydligt synligare än förr.
– Det är ett dygnet runt-sju dagar i veckan-jobb att vara partiledare. Partiledaren syns i realtid oberoende av vad hen gör och är konstant bevakad. Möjligheterna att agera vid sidan om politiken är mycket inskränkt. Ofta personifieras partierna kring deras ledare och då är det lika med framgång eller tillbakagång. Partiledarens agerande har en stor inverkan och det är svenska riksdagsvalet ett gott exempel på.
Djupsund påpekar att partiledaren också internt inom partiet blir mer uppmärksammad än tidigare.
– Jag kan gott tänka mig att inom partierna inte vill fokusera bara på partiledaren och se till andra strukturer, men jag kan förstå att det är svårt att mediernas uppmärksamhet kretsar kring partiledarna.

Har det någon betydelse att det är en manlig partiledare som gått ut och berättat om han är utbränd?

– Jag vet inte, men jag tror att kvinnliga partiledare granskats mer noggrant när det gäller jobbet och livet utanför politiken. Det är inte bara Touko Aaltos själva jobb som partiledare som blivit en börda utan ganska mycket det han sagt och meddelat som är utanför det egentliga jobbet. Jag tror att man kommit på Aaltos skinn som privatperson mer än hans roll som partiledare, säger Djupsund.

ANDRA LÄSER