"Utifrån sett är Finland nästan för bra"

VEM? Jan Haasiosalo, 56, från Jakobstad.VAR? Zanzibar.

Jan Haasiosalo lämnade Finland för att bli hotelldirektör på varmare breddgrader. Och det valet har han inte ångrat.
Åren utomlands har gjort Jan Haasiosalo mer fosterländsk och mer nostalgisk. Samtidigt kan han ibland irriteras av den trångsynthet som präglar debatten hemma, för om du omges av ett samhälle där ödets lotter verkligen kan falla olika så framstår det finländska samhället utifrån sett i högsta grad som det välorganiserade välfärdssamhälle det i många avseenden är.
Om det berättar också Jan Haasiosalos svar på frågan om vilka alla skillnader han hittar mellan livet i Zanzibar jämfört med livet i Finland.
– För det första är korruptionsnivån här en helt annan. För det andra finns det allvarliga brister i infrastrukturen. Brister finns det också i allting från sjukvård, skolsystem, utbildning, polisväsende. Ja, de offentliga institutionerna är i våra mått mätt egentligen obefintliga här. Det här märker jag då jag kommer hem till Finland och ser hur rent och fungerande allt faktiskt är. Det är nästan för perfekt.

Få vet var Finland är

Han är själv byggmästaren, som reste ut i världen 1994. I bagaget har han i dag bland annat biståndsarbete i Tanzania och projektledarskap i Bosnien.
I Zanzibar landade han på en semesterresa 2008 och här är han kvar, numera som hotellägare och hotelldirektör.
– Här vet de lokala egentligen ingenting om Finland. Är man vit, eller inte afrikan, så är man europé, eller en så kallad mzungu. Finland är bara ett land som inte är i Afrika och de allra flesta skulle inte kunna sätta det på kartan. Det som syns är förstås att finländare som reser hit är väldigt vita, vilket betyder att de är illröda av solen efter en dag på hotellet.
Bland andra utlänningar som bor i regionen är det kanske annorlunda.
– De känner till allt det klassiska: Pisa-resultaten, snö på vintern, bastu, vinterbad, mycket alkohol och Kimi Räikkönen. Generellt anses vi väl vara coola, tysta och välutbildade.
Haasiosalos egen relation till fäderneslandet har blivit viktigare under åren borta.
– Jag håller daglig kontakt med Finland, följer aktivt med det som händer och minst en gång per år reser jag hem. Finland är viktigt för mig. Det som ändå slår mig är att Finland har blivit lite för inskränkt i sin syn på omvärlden, lite för trångsynt.
Och ganska tystlåtet.
– Zanzibar präglas av omsorg om familj och vänner, man är gästfria, hjälper där det behövs och bjuder av det man har – också till främlingar. Man visar glädje för de små tingen och stressar inte så mycket.
Många gånger iögonfallande skillnader för en med perspektiv, med andra ord. Likheterna då?
– Inte mycket kan man tycka. Fast de lokala är ganska stryktåliga, de klarar av mycket. Lite som finsk sisu, faktiskt.

ANDRA LÄSER