Viking Lines vd: "Absolut inte frågan om att fartyget var på väg att sjunka"

Jan Hanses, vd för Viking Line, säger att alla passagerare har evakuerats från Amorella.

Viking Lines vd Jan Hanses säger att fartyget tog in vatten i en sektion. Däremot kan fartyget hållas flytande även om tre sektioner skulle fyllas med vatten. Arkivbild.
På söndagseftermiddagen vid klockan 12.50 gick Viking Amorella på grund utanför Åland. Jan Hanses, vd för rederiet Viking Line, säger till SPT att man ännu inte vet orsaken till grundstötningen.
– Orsaken kan till exempel vara ett tekniskt fel eller ett mänskligt misstag, säger han.
Enligt Hanses gick fartyget först på ett grund. Därefter tog fartyget in vatten i en sektion, och det var då kaptenen beslöt att köra upp mot stranden för att helt enkelt köra fast.
– Det gör man för att säkerställa att fartygets stabilitet är tillräcklig. Det var aldrig fråga om att fartyget var på väg att sjunka. Den här båten skulle flyta även om tre sektioner skulle fyllas med vatten, säger Hanses.
Kaptenen valde att evakuera alla cirka 200 passagerare och besättningen på omkring 80 personer. Enligt Hanses var det för att man fortfarande beräknar fartygets stabilitet innan man kan avlägsna fartyget från platsen.
– Antingen flyttar vi henne med egen maskin eller så måste hon bogseras. Det finns ännu ingen tidsplan.
Amorella gick även på grund vid ungefär samma plats år 2013. Då skedde det på grund av att fartyget förlorade strömtillförseln och man inte kunde manövrera. Hanses säger att sammanträffandet troligen är en slump.
– Det är klart att farlederna i skärgården är trånga och om det inträffar fel kan även sådant här hända, säger han.

ANDRA LÄSER